• Exkurze ŠD v NOE
          • Exkurze ŠD v NOE

          • Ve středu 19.2.2020 se naše družina zúčastnila exkurze ve výrobně plyšových hraček v NOE v Lipníku nad Bečvou. Nejprve jsme se od pana ředitele dozvěděli něco málo o historii výrobny a poté vyrazili dál. Ve výrobně hraček jsme se seznámili, co vše je třeba udělat, aby se výrobek dostal ke svému objednavateli. Viděli jsme přípravu textilních polotovarů, jejich střihání, šití, prohlédli si výrobu vystřižených dílků, jejich následné zpracování a samozřejmě závěrečnou kompletaci maňásků, plyšáků a postaviček... Mohli jsme zde zhlédnout výrobu maňásků, plyšáků ze všech oblastí života. Jak zvířátka, tak i oblíbenou postavičku Michala Nesvadby. Celá prohlídka trvala necelou hodinu a dětí si mohou do výrobny zajít i s rodiči a nějakého toho plyšáčka nebo maňáska si koupit.

            P. Koláčková

        • Recitační soutěž
          • Recitační soutěž

          • V úterý 18. února se sešlo rekordních 37 recitátorů z  1. – 5. tříd, aby předvedli svou dovednost reprodukce uměleckého textu. Letos byla úroveň soutěže opravdu vysoká a porota měla hned od začátku velmi těžkou situaci. Premiérově vystoupili se svými texty prvňáčci, i když pro ně ještě není ani kategorie vytvořená! Byli tak šikovní, že i v této nulté kategorii byla vyhlášena první tři místa. Vítězem se stal Jeník Jurečka, druhé místo získala Verunka Rašková a třetí příčka připadla Terezce Ježkové. Také v 1. kategorii / 2. a 3. třída/ slyšela porota úžasné výkony. Třetí místo vybojoval Bořek Hanslian, druhé místo připadlo Dominice Václavíkové a zvítězila Michaela Loučková.            

            Nejhorší rozhodování čekalo porotu ve 2. kategorii / 4. a 5. třída/. Zde se urodilo nejvíce zdatných recitátorů a se svými neoposlouchanými texty se mezi nimi strh opravdový boj. Škoda, že do okresního kola mohou postoupit z každé kategorie jen dva soutěžící. Porota nakonec udělila dvě třetí místa, a to Karolíně Kulhánkové a Elen Holubové. Na druhém místě se umístil Šimon Štoural a vítězství si odnesla Kristýna Linhartová. Všem soutěžícím děkujeme za hezký zážitek a 13. března přejeme v okresním kole hodně štěstí!

            Mgr. L. Procházková, Mgr. E. Mikešková

          • Dotazníky - Mapaškoly

          • Vážení rodiče, na základě vašich požadavků jsme se rozhodli prodloužit termín na odevzdání dotazníků do čtvrtku 20.2.2020. Těm, kteří nám dotazníky již vyplnili, děkujeme. Připomínáme, že pokud vám nevyhovuje elektronická forma, můžete si vyžádat dotazník papírový a ten vhodit po vyplnění do schránky umístěné u vchodu do školy, nebo jej můžete zaslat přímo společnosti Scio.

        • Okresní kolo konverzační soutěže v AJ
          • Okresní kolo konverzační soutěže v AJ

          • V uplynulých dnech proběhlo v Přerově okresní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce. V první kategorii 6. a 7. tříd naši školu reprezentoval žák Zdeněk Omasta ze 7. A. Do druhé kategorie 8. a 9. tříd se probojovala Alena Horáková z 9. A. Soutěž se skládala ze dvou částí – písemné a ústní. Naši žáci se sice po zdlouhavém dni na stupně vítězů nevyšplhali, přesto jim ale patří obrovská poklona za překonání nervozity a odvedení skvělých výkonů. Oba zúčastnění se domů vraceli s novou zkušeností a drobnou upomínkou za účast.

            Gabriela Zaoralová

        • Karneval s kouzelníkem
          • Karneval s kouzelníkem

          • Návštěva kouzelníka DUO WALDINI byla pro naše družiny opět příjemnou návštěvou. Tentokrát bylo vystoupení spojeno s dětským karnevalem. Kouzelník nás ve svém vystoupení vtáhl do světa kouzel a ukázal, co všechno umí. Dětem se líbilo celé jeho vystoupení, které bylo zakončené pohlazením živého králíčka. Odměnou pro kouzelníka byl doprovázející se smích dětí, který zněl určitými částmi vystoupení. Ve druhé části programu začal opravdový maškarní rej, při kterém děti předvedly své masky a měly si možnost zasoutěžit. V závěru programu všechny děti dostaly pamětní list a sladkou odměnu.

            Marie Horká

        • Soutěž ve sběru recyklovatelných materiálů
          • Soutěž ve sběru recyklovatelných materiálů

          •  

            Sbírali jsme baterie, elektrospotřebiče, náplně do tiskáren, plechovky od nápojů,....

            Za první pololetí školního roku nejvíce odevzdaných recyklovatelných materiálů odevzdala třída:

            1 – 2. A  - 105 bodů

            2 – 8. B  - 30 bodů

            3 – 3. B - 27 bodů

            Mezi nejaktivnější žáky „Ekožáky patří“:

            1 - Fridrich Tomi – 2. A 

            2 – Klika David – 8. B  

            3 – Wölkl David – 3. B

            Těmto třídám a jednotlivcům patří velké poděkování, že jim není lhostejná ekologie a chování  k naší přírodě.

            Ing. B. Hájek

        • Fakescape
          • Fakescape

          • Ve čtvrtek 13.02.2020 se na Základní škole Osecké uskutečnila úniková hra Fakescape., kterou financuje MAP Lipník nad Bečvou. Únikové hry se zúčastnili žáci 8. a 9. ročníků. Fakescape je zajímavá úniková hra, kterou mohou učitelé zpestřit své hodiny a především jim pomůže při vyučování mediální gramotnosti. Žáci byli rozděleni do několika skupin po 4, aby se mohli dostatečně zapojit. Úniková hra se skládala ze čtyř úkolů. Děti se postupně věnovaly následujícím tématům: čtení textu s porozuměním, manipulaci na fotografiích, rozpoznávání manipulativních titulků, vyhledávání a ověřování fakt na internetu a bezpečnost hesel na internetu. Ve hře byly použity konkrétní příklady ze sociálních sítí. Vyzkoušeli si, jaké to je, odhalovat dezinformátory, uniknout fakenews a nenechat se od někoho napálit. Žáci si na vlastní kůži vyzkoušeli roli novinářů, kteří hrají důležitou roli v souboji mezi pravdou a manipulacemi, fakty a dezinformacemi. Při únikové hře s názvem Fakescape čekalo na ně velké dobrodružství, při kterém čelili manipulativním technikám, byli nuceni si ověřovat informace, přemýšlet nad kybernetickou bezpečností a síle hesel a také vyhledávat a poznávat kvalitní zdroje. Zároveň si procvičili koordinaci a práci v týmu. Žáci během hry pomáhali profesoru Vševědovi, aby zachránili lidstvo před velmi nebezpečným virem, který z lidí dělá nemyslící bytosti, takzvané dezinfombie. Všichni žáci úspěšně unikli. Pravidla hry byla jednoduchá a všichni žáci ji porozuměli. Na závěr děti čekala diskuse o problémech a zajímavostech, na které při hraní narazily.

            Bc. Lenka Zavadilová (MAP)

             

        • Dotazníkové šetření Mapa školy
          • Dotazníkové šetření Mapa školy

          • Vážení rodiče, učitelé, žáci, zaměstnanci.

            Cílem naší školy je, aby se děti do školy těšily a cítily se zde bezpečně, učitelé předávali znalosti a vědomosti s chutí a svou práci měli rádi, aby se provozním zaměstnancům ve škole dobře pracovalo a rodiče byli s výběrem školy pro své děti spokojení. Zda se nám to daří a co bychom případně měli změnit, nám musíte říct vy, kteří jste do chodu školy zapojení. Proto jsme si nechali ve spolupráci se společností Scio připravit dotazník, který vám předkládáme, a prosíme o jeho vyplnění. Důležité jsou pro nás všechny vaše připomínky, třeba i ty nepříjemné, nad kterými se tak můžeme zamyslet. 

            Výsledky zveřejníme na webu školy a budeme vás o nich informovat.  

            Šetření probíhá elektronickou formou, přístup do dotazníku vám posíláme po dětech společně s těmito instrukcemi. Pokud vám elektronická varianta dotazníku nevyhovuje, vzkažte nám po dítěti a my vám zašleme dotazník v papírové formě.  

            Za každé dítě ve škole vyplňte vždy jen jeden dotazník. Instrukce k jeho vyplnění jsou uvedeny v hlavičce.

            Do kdy: Elektronický dotazník prosím vyplňte nejpozději do neděle 16. 2. 2020. Odpovědi se ukládají průběžně, po jeho vyplnění již není nic dalšího potřeba. Pokud si zvolíte papírový dotazník,  vhoďte ho po vyplnění do schránky na dotazníky umístěné u vchodu do školy opatřené logem společnosti Scio nejpozději do pondělí 17. 2. 2020. Nebo jej můžete poslat přímo do společnosti Scio na adresu: Scio, Mapa školy, Pobřežní 34, Praha 8, 186 00.

            Anonymita: Šetření je připraveno tak, abyste mohli své názory vyjádřit bez obav ze zneužití. Kód školy je vždy pro jednotlivou třídu stejný. Vyplněné papírové dotazníky osobně vhodíte do schránky na dotazníky, nebo je můžete zaslat přímo společnosti Scio.

            V případě dotazů jsme vám k dispozici. Děkujeme za vaše názory i vaši pomoc.

            Lukáš Rejzek, ředitel školy

             

        • Maxipes Fík
          • Maxipes Fík

          • „Tatí, já byfem chtěla pfa.'' řekla Ája. Tak jí tatínek koupil psa. ,,Jmenuje se Rek'' oznámil. 
            A protože Ája neuměla říkat R, říkala mu Fek. ,,To už mu rovnou můžeme říkat Fík'' řekl tatínek. 

            A tak to všechno začalo 11. 2. 2020 v Beskydském divadle v Novém Jičíně, kam se vydali naši prvňáčci  a druháčci  i skupina žáků z třetích tříd.

            Byli jsme svědky toho, jak z malého pejska vyrostl velký pes Fík, který se dostal až do školy, došel páníčkovi pro pivo a dostal angažmá v cirkusu.
            Dokonce se vydal do světa, kde se potkal s námořníky, Eskymáky, Indiány a protože každý s Fíkem zažije moc legrace, tak má po celém světě kamarády.

            Ale jak se říká: „Všude dobře, doma nejlíp“.
            Moc rád se nakonec vrátil domů za svou Ájou, které na pouti koupil velké perníkové srdce „Z lásky“.

            Během představení na motivy knihy  R. Čechury jsme se nejen zasmáli, ale také si s Fíkem zacvičili, zazpívali a na rozloučenou se s ním také vyfotili. Pohádka se nám velmi líbila a velká nafukovací loutka Fíka nás všechny úplně okouzlila.

            Byla to zkrátka psina!

        • Školní kolo recitační soutěže
          • Školní kolo recitační soutěže

          • V úterý 11. 2. 2020 se uskutečnilo školní kolo recitační soutěže žáků 6. – 9. tříd.

            I když chřipková epidemie zasáhla i do řad našich recitátorů, slyšeli jsme řadu hezkých výkonů.

            Zazněla próza i poezie, moderní i klasické texty, básně k zamyšlení i vtipné příběhy.

            Do okresního kola porota vybrala žákyni 7. A Kristýnu Hynčicovou, která přednesla prozaický text Aloise Mikulky O Šípkové Růženě. Kristýně budeme v březnu držet palce.

            2. místo získala Julie Vidrmanová a třetí příčku Lucie Jedličková.

            Všem recitátorům děkujeme za snahu a zpříjemněné dopoledne.

        • YPEF 2020
          • YPEF 2020

          • Dne 6. února se zúčastnili vybraní  žáci 7. a 9. tříd soutěže YPEF (mladí lidé v evropských lesích), která se konala v budově VLS v ulici Na Zelince.  Týmu ve složení Kristýna Knolová, Ela Petrželová a Zdeněk Omasta se podařilo po testu a praktickém poznávání přírodnin obsadit 3. místo.

            Družstvo ve složení Natálie Rýznarová,  Johanka Habermannová a Michaela Matoušková vybojovalo 2. místo, přičemž jim o jediný bod uniklo první místo a postup do regionálního kola v Hranicích.

            Děkujeme tímto  všem za úspěšnou reprezentaci školy.

            Mgr. Suchánková Martina

        • Přebor škol v obřím slalomu
          • Přebor škol v obřím slalomu

          • 6. února Šimon Koláček a Ondřej Kalivoda reprezentovali školu v obřím slalomu na Potštátě. Ve velké konkurenci tentokrát medaili nedovezli. Není důležité vždy vyhrát, ale mít odvahu se zúčastnit.