• Šesťáci v muzeu

          • 22. listopadu se obě šesté třídy vypravily na dějepisnou exkurzi – navštívily Muzeum J. A.
            Komenského v Přerově. V muzeu na žáky čekala komentovaná prohlídka všech expozic. Paní
            průvodkyně zajímavě a vtipně vyprávěla o historii českého školství a životě J. A. Komenského. Děti si
            mohly vyzkoušet, jak se dříve sedělo ve školních lavicích a prohlédnout si dobové učebnice a
            pomůcky. Všichni si také vyběhli 77 schodů na věž, odkud je krásný výhled na Přerov a okolí. Poslední
            částí prohlídky byla expozice věnovaná pravěku a archeologickým nálezům z tohoto období na
            Přerovsku. Při zpáteční cestě si už šesťáci plánovali, kam se vydají příště.

        • Strojírenství - naše priorita
          • Strojírenství - naše priorita

          • Osmé třídy se zúčastnily v Hranicích akce ,,Strojírenství – naše priorita“. Žáci se seznámili se strojírenským oborem, jeho budoucností a možnostmi uplatnění v rámci tohoto oboru. Společná prezentace SPŠ Hranice probíhala formou her a soutěží. Odvezli jsme si spoustu dárků a informací o volbě povolání.

        • Scholaris
          • Scholaris

          • 14. 11. 2023 se žáci devátých tříd zúčastnili prezentace středních škol v Přerově. Na této akci si žáci našli svůj vysněný obor nebo získali představu o budoucím studiu.

            Po této výstavě jsme navštívili SŠ gastronomie a služeb v Přerově. Studenti této školy nás v rámci Dne otevřených dveří provedli školou a seznámili žáky s obory, které jejich škola nabízí.

            Teď už si deváťáci  vyberou 3 střední školy a do 20.2.2024 odešlou  přihlášky na SŠ. :-)

        • Digitální knihovna
          • Digitální knihovna

          • Od středy 15. 11. 2023 rozjíždí naše škola nový projekt - Digitální knihovna. Sloužit bude žákům (i rodičům), kteří potřebují např. seznámit se systémem Edupage nebo s Google prostředím, vypracovat si online domácí úkoly nebo referát, případně doplnit zameškané učivo z předchozí nepřítomnosti. 

            K dispozici vám vždy bude jeden z našich vyučujících, který vám zapůjčí školní IT techniku a pomůže s čímkoliv budete potřebovat v rámci digitálních technologií. Přihlašovat se můžete přes Edupage v záložce "Konzultační hodiny". Schůzky se konají každou středu a pátek od 12:45 do 13:30 v Aule školy.

            V případě dotazů se můžete obrátit na některého z vyučujících uvedených v přiloženém letáčku.
             

        • Soutěž Jaloveček
          • Soutěž Jaloveček

          • 8.11. jsme se již potřetí zúčastnili přírodovědné soutěže Jaloveček. Letošní téma soutěže bylo Houby. Soutěžící čekal test, dále různé badatelské úkoly a po přestávce výtvarná dílna, kde jednotlivá družstva vyráběla model houby dle zadání.Naše družstvo Labutí obsadilo 3. místo v konkurenci dalších 15. týmů. Družstvo Lipanů si špatně rozvrhlo práci s časem a nestihlo splnit všechny úkoly, proto se umístilo na 14. místě. Na závěr byli soutěžící odměněni diplomy nebo účastnickými listy, drobnými dárky a Labutě získaly také houbovou zahrádku, kterou si v učebně přírodních věd vypěstujeme.

            Soutěž byla velice zajímavá a akční. Soutěžící se dozvěděli zábavnou formou spoustu nových informací, které by mohli využít v dalších přírodovědných soutěžích či při výuce přírodopisu.

        • OKRSKOVÉ KOLO VE FLORBALE - starší žáci
          • OKRSKOVÉ KOLO VE FLORBALE - starší žáci

          • Dne 8.11.2023 se ve florbalovém turnaji v Hustopečích utkalo celkem 8 škol, rozdělených do dvou skupin.

            Naše škola se postupně utkala se ZŠ Drahotuše, kterou jsme porazili 4:1. S předpokládaným vítězem skupiny ZŠ Hustopeče jsme hráli 2:1 a na závěr nás čekal  těžký soupeř ZŠ Struhlovsko. V nervy drásajících bojích jsme je porazili také 2:1. Naším nejlepším střelcem byl Matyáš Dohnal, který vstřelil všech osm branek.

            Naši skupinu jsme jednoznačně vyhráli a z 1.místa postupujeme do okresního kola, které se bude konat 28.11. v Přerově.

            Chlapcům moc děkujeme za skvělou reprezentaci školy a přejeme mnoho úspěchů v dalším klání.

          • Záložka do knihy spojuje školy

          • V posledních týdnech se žáci druhého stupně v hodinách českého jazyka zapojili do mezinárodního projektu Záložka do knihy spojuje školy. Jejich úkolem bylo vytvořit záložky, jež pošleme na výměnu do přidělené školy na Slovensku. Tématem letošního ročníku bylo „Inspirující svět pohádek, básní a příběhů“. Úkolu se všichni zhostili opravdu svědomitě a vznikly originální a jedinečné kousky. V projektu nám byla přidělena ZŠ s MŠ Lietavská Svinná – Babkov u města Žiliny. Slovenskou školu navštěvuje celkem 38 žáků, a proto jsme za každý ročník nakonec vybrali 10 nejpovedenějších záložek, tedy celkem 40.

            Všichni žáci byli za svou záložku odměněni zaslouženou jedničkou. Autoři vybraných záložek navíc dostali výměnou záložky od žáků ze spřátelené slovenské školy, pohled z Lietavské Svinné – Babkov, samolepku a něco sladkého. Doufáme, že si výrobu záložek užili všichni a za zapojení do projektu žákům děkujeme.

        • Sběr kaštanů
          • Sběr kaštanů

          • I v letošním roce vyhlásila školní družina oblíbenou soutěž ve sběru kaštanů. Do soutěže se zapojili žáci prvního stupně.

            Děkujeme všem žákům i rodičům za obrovské množství, 3122 kg kaštanů, které během tří
            týdnů přinesli. Nasbírané kaštany si pro svou zvěř odvezli lesníci do Obůrky pod Hůrkou.


            Výhercem letošní soutěže se stala třída 2.A, která nasbírala 912 kg.
            2. místo - 1.B 439 kg
            3. místo - 3.B 365 kg

             Nejlepším sběračkou pro tento rok se stala Laura Szotkowská ze 2.A, která nasbírala 272 kg

        • Školní futsalová liga
          • Školní futsalová liga

          • V pátek 3.11. se naši žáci šesté a sedmé třídy zúčastnili školní futsalové ligy.

             

            Základní kolo se konalo v Kelči a potkaly se zde 4 družstva, mezi kterými byli ZŠ Kelč, ZŠ Trávník a ZŠ Za Mlýnem. Všechna tři utkání pro nás bohužel skončila prohrou, i přesto jsme si však zápas neskutečně užili. Dvěma góly se může pyšnit Šimon Grygar.

             

            Do dalšího kola jsme tedy nepostoupili. Náladu nám však spravila točená kofola v místní restauraci. Chlapcům děkuji za výkon a za to, že to nevzdali a bojovali do poslední chvíle.

        • Vánoční hvězda
          • Vánoční hvězda

          • I v letošním roce se zapojíme do charitativní akce Vánoční hvězda pomáhá nemocným dětem.

            Charitativní sbírka Vánoční hvězda pomáhá nemocným dětem již 26 let. Vánoční hvězda nebo Poinsettia je květina, která se v posledních letech stala symbolem nejkrásnějších svátků v roce i v naší republice. Má přinášet lásku a klid do rodiny. Pro těžce nemocné děti se živá květina stala symbolem mnohem důležitějším, protože jim pomáhá na jejich cestě za zdravím.

            Do této akce se naše škola zapojuje od roku 2018.

            V roce 2021 jsme přispěli zakoupením 188 kusů v celkové hodnotě 22 560 Kč.

            V minulém roce to bylo 195 kusů a částka 23 400 Kč.

            Věříme, že v letošním roce se nám podaří překonat hranici 200 kusů. 😊 

            Hvězdu si můžete objednat u paní učitelky třídní do 28.11.2023.

             

        • Tým z Lipníka nad Bečvou soutěžil v T-PROFI
          • Tým z Lipníka nad Bečvou soutěžil v T-PROFI

          • Dne 19. října se na výstavišti Flóra v Olomouci konala Burza práce a vzdělání. Organizátory akce byly Úřad práce ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje. Mezi vystavovateli v rozlehlých prostorách výstaviště bylo 44 zaměstnavatelů, 4 vysoké školy a 26 středních odborných škol.

             

            Svůj stánek zde měla  také Střední škola elektrotechnická z Lipníka nad Bečvou. Pedagogové a žáci poskytovali zájemcům informace o škole, studiu, přijímacím řízení, rozdávali letáky, předváděli práci s roboty FischerTechnik a Bioloids a zapojili se do soutěže určené žákům základních škol.

             

            Součástí akce byla rovněž soutěž Talent pro firmy – T-PROFI Czech Skills Junior. Cílem této odborné technické soutěže je aktivní podpora odborného vzdělávání, propagace technických oborů a podpora při využívání moderních technologií. T-PROFI je koncipována jako týmová mezigenerační odborná soutěž žáků SŠ, ZŠ, odborníků z praxe a pedagogů. Každý okres zastupoval jeden soutěžní tým.

             

            Okres Přerov zastupoval  tým z Lipníka nad Bečvou. Za středoškoláky soutěžili žáci druhých ročníků SŠE Lipník nad Bečvou. Za žáky základních škol to byli žáčci páté třídy ZŠ Lipník nad Bečvou, Osecká 315 - Matěj Jaroš, Vilém Sedláček a Alexandr Váhala. Za zástupce firmy pan Ondřej Sliwa, programátor a IT technik z Elektric-Hranice. Za pedagogy Ing. Petr Hronek a Ing. Lukáš Koziel ze SŠE Lipník.  

             

            Soutěž byla napínavá i náročná. Žáci střední školy sestrojili auto ze stavebnice Merkur podle návodu a instrukcí konzultanta soutěže. Pomáhali jim naši žáci. Pracovní činnosti společně konzultovali s pedagogy a zástupcem firmy. Každý v týmu měl určenou roli a postupně sestrojili vozidlo. To pak osadili elektrotechnikou.

             

            Po hodinové přestávce byl na pódiu výstaviště vyhlášen výsledek soutěže. Náš tým reprezentující okres Přerov získal fantastické druhé místo. Poprvé v neznámé soutěži a hned druzí! Zlato si vybojoval tým z okresu Olomouc.

             

            Z Olomouce všichni odjížděli nadmíru spokojeni. SŠE představila školu budoucím uchazečům, naši páťáci si zkusili sestrojit auto a šlo jim to na výbornou! Děkujeme rodičům Váhalovým za podporu kluků během celé soutěže.

             

        • Skřivánek - pěvecká soutěž
          • Skřivánek - pěvecká soutěž

          • Ve středu 25. října 2023 se na naší škole konala již 24. rokem pěvecká soutěž Skřivánek. Žáci prvního stupně ZŠ Osecká 315 si připravili celkem dvě písně – lidovou a dle vlastního výběru. Tříčlenná porota měla velice těžké rozhodování o tom, kdo zvítězí. Všichni zpěváci se snažili ze všech sil a porota nakonec rozhodla takto:

            V kategorii 1. - 2. ročníků zvítězili:

            1. místo – Karolína Segeťová, 1. B

            2. místo – Josefína T. Šmídová, 2. B

            3. místo – Miroslav Synek, 2. A

            V kategorii 3. - 5. ročníků se umístili:

            1. místo – Viola Šalplachtová, 5. B

            2. místo – Veronika Charvátová, 4. B

            3. místo – Jiří Šalplachta, 3. A

            Výherci získali krásné a hodnotné ceny. Žáci, kteří se neumístili, byli odměněni drobným dárkem a sladkostí. Všem gratulujeme a přejeme hodně štěstí a úspěchů v dalších soutěžích.

            Mgr. Monika Rytířová

        • FOTBALOVÝ POHÁR FAČR 24.10. 2023
          • FOTBALOVÝ POHÁR FAČR 24.10. 2023

          • V letošním školním roce odstartoval 2. ročník fotbalového turnaje pro základní školy.
            V okresním kole v Hranicích se potkalo 6 družstev, které byly rozděleny na dvě skupiny. První zápas jsme zvládli
            bravurně, třemi góly se blýsknul Vašek Uličník a vyhráli jsme nad soupeřem z Dřevohostic 8:0. Druhé
            utkání proti ZŠ Struhlovsko už tak veselý nebyl, hráli jsme vyrovnanou partii, ale nakonec jsme
            podlehli soupeři 0:3.
            Do krajského kola jsme tedy nepostoupili a skončili jsme na děleném 3. místě.
            Chlapcům děkuji za skvělé výkony a doufejme, že se jim příští týden ve futsalové soutěži povede lépe.

        • Podzimní slavnost
          • Podzimní slavnost

          • Dne 19. října se na školním dvoře konala  PODZIMNÍ SLAVNOST. Celé odpoledne se neslo
            ve znamení dobré nálady. Děti se mohly vyřádit na skákacím hradu a nebo se svézt na
            řetízkovém kolotoči. Byla pro ně připravena spousta her a soutěží. Pro přítomné rodiče, kteří
            k nám na dvůr zavítali byl připravený také program. Odpoledne začalo vystoupením kroužku
            Záhoráček, který se předvedl pásmem lidových písniček a říkadel. Záhoráček vystřídaly děti
            z družiny s krátkým hudebním pořadem. Pro všechny přítomné bylo připraveno bohaté
            občerstvení. Také moc děkujeme maminkám ze SRPŠ, které s námi strávily u občerstvení
            celé odpoledne. Letošní slavnost se opravdu vydařila a těšíme se na další společné akce.

        • Dýňodlabání
          • Dýňodlabání

          • Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 315 uspořádala v týdnu od 16.10. – 19.10. 2023 soutěž „O nejkrásnější vydlabanou dýni“.

             

            Soutěže se účastnili žáci I. stupně a soutěžní atmosféra byla doslova nakažlivá. Letošní ročník přinesl rekordní počet účastníků, což znamenalo tvrdou konkurenci pro všechny, kdo se rozhodli své dovednosti v dlabání dýní předvést. Porota měla proto nesmírně náročný úkol při hodnocení výsledků.

            Na 3. místě se umístili Ema Roučková ze třídy 5.B a František Kameníček ze třídy 1.B, kteří svými vydlabanými dýněmi potěšili nejen sebe, ale i své spolužáky a učitele. Na druhém místě se ocitli Jakub Grygar z třídy 2.A a tým složený z Elišky Dujsíkové, Gabriely Novosadové a Jolany Jurečkové, všechny z 5.A. Jejich práce byla zkrátka ohromující.

            Největším triumfem se stal David Puček z třídy 2.A a Elen Loučková ze třídy 3.A, kteří si odnesli zlato za své vydlabané dýně. Jejich díla byla nejen precizní, ale také plná originálních nápadů.

            Odměnou pro všechny úspěšné "dlabače" byly diplomy, věcné ceny, medaile a poháry, které ocenily jejich snahu a kreativitu. A co víc, soutěžní dny, které vznikly v rámci této události, nyní krásně zdobí prostory školy a přinášejí do nich radost a atmosféru podzimu.

            Soutěž "O nejkrásnější vydlabanou dýni" se stala nejen tvořivou kamarádkou pro žáky, ale také inspirací pro budoucnost. Všichni se těší na další podobné události a soutěže, které přinesou ještě více radosti a příležitostí pro projevování tvořivosti.

             

          • Plyšáci ve škole

          • Ve čtvrtek 19. října se téměř zdvojnásobil počet žáků v naší škole, přišli do ní s námi i naši milovaní
            plyšáci. V lavicích od prvních po deváté třídy seděli mazlíčci všeho druhu – medvědi, opice, hadi,
            chobotnice, husy, králíci… A neseděli jenom v lavicích. Vlezli nám do skříněk, cvičili v tělocvičně, o
            přestávce se provětrali na dvoře, zašli si na oběd. Ale nejvíce je bavilo, stejně jako nás , učení.
            Plyšáci četli, psali, počítali, dokonce se učili vařit! Přesvědčte se sami – prohlédněte si fotky na
            nástěnce v přízemí.

        • POMÁHÁME ŠKOLÁM K ÚSPĚCHU  - Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION
          • POMÁHÁME ŠKOLÁM K ÚSPĚCHU - Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION

          • Přemýšlíte někdy nad tím, zda jsou informace, se kterými se střetáváte, pravdivé? Zda je uvedená osobnost ve sdíleném článku skutečně tou, za kterou se vydává? Zda není text zmanipulovaný autorem?

            V současné době je důležité, abychom byli čtenářsky gramotní. Člověk s touto dovedností umí číst s porozuměním a dokáže rozlišovat obsah čteného textu. Součástí této dovednosti je také uplatňování čtenářských strategií, tj. schopnost předvídat, hledat souvislosti, klást otázky, usuzovat, vyvozovat, a také znalost širokého množství metod, které nám pomohou se v textech orientovat.

            Z tohoto důvodu jsme se rozhodli aktivně účastnit úspěšného projektu ,,Pomáháme školám k úspěchu"  Tento nezávislý projekt Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION je zaměřený na zvyšování kvality výuky ve veřejných základních školách s důrazem na individuální přístup učitelů k žákům.

            Vybraní pedagogové z naší školy se účastnili prvního dvoudenního setkání, kde se společně se zapojenými školami zamýšleli nad dlouhodobými cíli školy i sebe samých v rámci pedagogické praxe. Společně jsme tak s téměř padesáti pedagogy sdíleli myšlenky, které by mohly posunout české školství na vyšší úroveň. V odpoledních hodinách jsme se ve skupinách podíleli na plánování několika vyučovacích lekcích napříč různými předměty. Poslední den jsme se účastnili výuky dějepisu, českého jazyka a volného psaní na ZŠ Česká Ves.

            S kolegy z projektu jsme měli on-line setkání na téma čtenářských dílen a s kolegy na naší škole jsme domluveni na sdílených hodinách a vzájemném obohacování.

        • Nejoblíbenější obědová jídla
          • Nejoblíbenější obědová jídla

          • Milí strávníci,

            minulý školní rok probíhalo hlasování o nejoblíbenější obědová jídla, které jste si sami volili pod příslušným QR kódem. Rádi bychom vám tímto oznámili, že vámi vybraná vítězná menu se začnou objevovat v naší nabídce, tudíž si své oblíbené jídlo budete moci nejen v následujícím týdnu vybrat, ale bude se v jídelníčku objevovat častěji, společně s dalšími obědovými favority.

            Zmíněnými vítězi jsou:

            1.      Boloňské špagety sypané sýrem

            2.      Smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší

            3.      Bramborové šulánky s mákem

            4.      Smažené rybí filé s bramborem

            Tým našich usměvavých kuchařek se na vás bude těšit v naší školní jídelně.

        • Minikopaná
          • Minikopaná

          • V Hranicích se dne 10. října 2023 odehrálo okrskové kolo v minifotbale starších žáků, které se stalo důležitou událostí pro mladé fotbalové nadšence. Celkem se do této soutěže zapojilo šest škol, a i když ne všechno dopadlo tak, jak by si hráči představovali, byl to den plný vášně, sportovního ducha a vzájemného respektu.

            Soutěž probíhala v systému každý s každým, což znamenalo, že každý tým měl před sebou čtyři náročné zápasy.

            V prvním zápase jsme hráli vyrovnaně se soupeřem, ale bohužel proti nám byla odpískána penalta, která chlapce trochu zlomila.

            Po vzájemných utkáních jsme skončili na 5. místě.

        • Beseda v IPS ÚP Přerov
          • Beseda v IPS ÚP Přerov

          • 9. října se jeli deváťáci poradit do Informačního a poradenského střediska přerovského úřadu práce o dalším povolání. V první části besedy se dozvěděli, které jsou v současnosti nejžádanější profese a jaké vzdělání je pro ně potřebné.

            Druhá část besedy byla praktická, žáci si vybrali z velké nabídky středních škol v regionu informace o své zvolené škole. Zjistili, kolik uchazečů bylo přijato ke studiu v loňském školním roce a kolik jich plánuje škola přijmout v roce letošním.

            Tato beseda byla první z řady informačních besed o volbě povolání, následovat budou návštěvy burzy škol a dnů otevřených dveří.