• Den moderních technologií na SŠE Lipník
          • Den moderních technologií na SŠE Lipník

          • V závěru roku 2022 žáci devátých tříd ZŠ Osecká v Lipníku nad Bečvou a ZŠ JAK Přerov Předmostí navštívili naši školu, aby se zúčastnili projektového Dne moderních technologií na SŠE Lipník. Akce se konala v rámci projektu IKAPOK2 CKP 18 Virtuální realita.

            Žáci rozdělení do dvou skupin v průběhu dopoledne procházeli odbornými učebnami. V hlavním areálu školy na Tyršové navštívili učebny programování a robotiky. V nich si prohlédli a prověřili funkce stavebnic robotických technologií a zároveň si zkusili i některé robotické stavebnice naprogramovat. K dispozici jim byly roboti ze stavebnic Fischertechnik a Bioloid. Dále zde byly ukázky naprogramovaných jednočipových mikrokontrolerů obsluhujících různé periferie a stavebnice pro výuku logických obvodů Domino. Žáci zapojovali jednoduché obvody, ověřovali elektrický signál osciloskopem a sestavovali sekvenci pro světelný efekt řízený Arduinem. Žákům základních škol pomáhali žáci prvního a třetího ročníku SŠE a pan učitel Ing. Hronek.

            V učebně ICT probíhala výuka tvorby webových stránek za využití CSS. Žáci se mohli naučit, jak na webovou stránku nahrát obrázek, upravit jeho velikost, nastavit filtry a tvorbu jednoduché animace. Výuku vedl žák maturitního ročníku Jakub Šťastný a aktivity koordinoval pan učitel Mgr. Franek.

            Polovina programu probíhala v učebnách odborného výcviku Na Horecku. V učebně pro výuku slaboproudu pod dohledem pana učitele Frankoviče a žáků třetího ročníku si žáci vyzkoušeli práci pájení s trafopájkou a mikropájkou. Tak si vyzkoušeli pocínování a pájení vodičů. Dále si vyzkoušeli zapojení vypínačů a žárovky pomocí vodičů na malých zapojovacích panelech s bezpečným napětím. V učebně pro výuku silnoproudu pod dohledem pana učitele Roba a žáků elektrikářů si žáci z obou základních škol vyzkoušeli tvarování vodičů dle předlohy za pomocí ručního nářadí a také zapojení domovního zvonku na moderních elektropanelech Diametral.

            Den moderních technologií se i tomto druhém ročníku vydařil. Organizátory těší, že někteří účastníci si řadu aktivit nejenom vyzkoušeli, ale chtějí se jim dále věnovat ve svém středoškolském studiu, a chystají se proto odevzdat přihlášku na SŠE Lipník.  

        • Předvánoční týden
          • Předvánoční týden

          • Na naší škole bereme přípravu na vánoční svátky opravdu zodpovědně. V pondělí 19. prosince jsme trénovali na sledování pohádek. Žákovská samospráva, tentokrát pod taktovkou Káji, Terky a Kláry z 8. A, připravila velký kvíz. Jak znáte vánoční pohádky? – české, světové, podle obrázků – na pěti velkých arších papíru vyvěšených na chodbách čekala na zájemce o předvánoční soutěžení řada otázek o ději, postavách a hercích. Některé pohádky musely děti poznat podle nejznámější hlášky, jiné podle fotky. Nechybělo ani opakování vánočních tradic formou křížovky. Na všechny pohádkoznalce čekala sladká odměna.

            V úterý 20. prosince běhala celá škola. Konal se totiž druhý ročník Běhu do schodů. Prvňáci až deváťáci si běh trénovali celý týden, takže samotný závod zvládli levou zadní. Po fyzicky náročném úterý na nás ve středu 21. prosince čekalo poklidné zpívání koled a vánočních písní v tělocvičně. Zazněly písně české, anglické, ruské i ukrajinské.

            Během předvánočního týdne se všechny třídy druhého stupně také seznámily s tradicí slavení Vánoc u našich ukrajinských spolužáků. V krásné prezentaci, kterou si připravila deváťačka Marharita Petrushenkova, se děti dozvěděly, jak na Ukrajině probíhá advent i tři sváté večery – Vánoce, Svatého Vasilja a Jordánsko. Marharita vysvětlila, z čeho se vaří typická vánoční kuťa /vařená pšenice, med, mák, rozinky/ a jaká další jídla jsou při svátečních večeřích na stole. Celou prezentaci můžete i vy zhlédnout na stránkách naší školy.

            Přejeme všem krásné pohodové Vánoce!

        • Lesní pedagogika
          • Lesní pedagogika

          • Dne 13. prosince jsme se sice probudili do mrazivého rána, ale  to žáky 7.B neodradilo. Dnes totiž nadešel den, kdy jsme si mohli vychutnat odměnu, kterou pro celou třídu získala vítězstvím ve výtvarné soutěži Lesy ČR Inna Kozáčková. V 8 hodin ráno jsme  nasedli do připraveného minibusu a vyrazili k vojenskému újezdu Libavá, ve kterém nás čekal program vánočně laděné lesní pedagogiky. Na první zastávce nás čekala obora plná divočáků. Dostalo se nám zde odborného výkladu o tom, kde a jak divočáci žijí, čím se běžně v zimě živí a také jsme si je zkusili popsat takzvaně „po myslivecku“. Dozvěděli jsme se, kde má takový divočák světla, slechy, pírko, spárky a paspárky, ryj, ráže nebo třeba klektáky (schválně – kolik z těchto názvů znáte?). K tomuto popisu nám výborně posloužil místní chovný samec Ferda, kterého jsme pak za odměnu nakrmili přivezenými dobrotami i s celou jeho početnou rodinou. Následně jsme se přesunuli k lovecké chatě Heřmánky, kde náš program pokračoval. Prošli jsme si celou přezimovací obůrku pro jeleny a další divokou zvěř. V krmelci jsme se prakticky poučili a ukázali si, co nosit a naopak nenosit jako krmení do lesa pro zvěř a ptactvo. Nechali jsme zde další dobroty, které jsme zvěři přinesli a nakonec jsme se promrzlí přesunuli dovnitř lovecké chaty. Zde jsme si prohlédli kožešiny, zuby, lebky a další trofeje všemožných zvířat, která můžeme v lesích najít – divočáků, jelenů, srnců, lišek, daňků, muflonů a dalších. Podebatovali jsme o výhodách a nevýhodách umělých a živých vánočních stromků, kdy jsme se dozvěděli i poměrně nečekané informace. Na závěr jsme si nově nabyté znalosti procvičili ve znalostní hře, která vypadala jako domino. Nakonec jsme si ještě trochu zadováděli ve všudypřítomném sněhu a plni krásných zážitků se odebrali do autobusu na zpáteční cestu. Moc děkujeme paní Romaně Klevarové z Vojenských lesů a statků za krásný a poučný program.

        • Valašské muzeum
          • Valašské muzeum

          •    Dne 7. a 8. 12. se žáci naší školy (2.B, 3.A, 3.B, 5.A, 5.B) zúčastnili překrásné exkurze v nejrozsáhlejším areálu Valašského muzea v přírodě Valašské dědině. Seznámili jsme se s obvyklými zimními pracemi a přípravami v průběhu adventní doby, poznali jsme samotné zvyky a tradice, ale hlavně kouzlo Vánoc v dobách minulých. Kromě krásných zážitků jsme si přivezli i drobnou ukázku z lidové valašské tvorby v podobě dárečků, např. perníčky, lodičky ze skořápek, lité olovo, oplatky a svíčky ze včelího vosku. Jsme rádi, že se nám po mnoha letech podařilo na tuto exkurzi přihlásit. 

        • Soutěž Naší přírodou
          • Soutěž Naší přírodou

          • Dne 6. prosince 2022 se žáci naší školy zúčastnili základního kola 37. ročníku soutěže Naší přírodou pořádanou Biologickou stanicí v Přerově. Zúročili svou důkladnou přípravu a čtyřem z nich se podařilo obsadit první místo. Z 1. místa se radovala Ella Sobotková v oboru Společenstva lidských sídišť, Kryštof Spáčil v oboru Společenstva lesů a Jolana Poláková v oboru Společenstva luk a polí za mladší žáky a Jana Horáková v oboru Společenstva luk a polí za starší žáky. Pavlína Boucníková a Lukáš Mořkovský v oboru Společenstva vody a Anna Lucie Zahradníková v oboru Společenstva lidských sídlišť se umístili na krásném 3. místě. Kousek příslovečného štěstí k získání medailového umístění scházelo Karolíně Kulhánkové  v oboru Společenstva lesa.  Žáci, kteří vybojovali první místo si tím zajistili postup do finále, které se bude konat v březnu a také účast v odměnovém zájezdu na některou přírodovědecky cennou lokalitu v květnu.

            Děkujeme všem soutěžícím, kteří úspěšně reprezentovali naši školu, gratulujeme vítězům a přejeme jim mnoho úspěchů ve finále.

            Mgr. Suchánková Martina

        • Vánoční hvězda
          • Vánoční hvězda

          • I v letošním roce jsme se zúčastnili charitativní sbírky sdružení Šance Olomouc "Vánoční hvězda pomáhá nemocným dětem již 25 let" a i díky Vaší pomoci jsme zakoupili rekordních 195 kusů vánočních hvězd a podařilo se nám tak vybrat a přispět částkou 23 400 Kč.

            Děkujeme všem, kteří se s námi do této akce zapojili!

            Zuzana Kovářová

        • Jíme se zdravou 5
          • Jíme se zdravou 5

          • Žáci pátých a šestých tříd se zapojili do celorepublikového projektu Jíme se zdravou 5. Tento projekt je zaměřený na zdravý životní styl, především na oblast zdravé stravy.

            Lektorka Zdravé 5 Ing. Petra Koutná seznámila žáky zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého stravování. Paní Koutná přivezla ingredience a žáci si připravili zdravou svačinu do školy.

            Cílem projektu je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy. 

        • Florbal
          • Florbal

          • Pondělí 28. 11. 2022 se neslo ve znamení florbalu. Sportu, který za poslední léta stoupá na popularitě hlavně u dětí. I proto se turnaje zúčastnilo celkem 9 družstev, což je okrskové maximum. Zúčastněné školy byly nalosovány do 3 skupin po třech družstvech. Vítězové skupin postupovali do finálové skupiny, kde 2 nejlepší družstva postupovala do okresního kola. Turnaj začal losováním skupin, kde se k nám přiklonilo štěstí. První klání jsme zvládli v poměru 2:0 a porazili jsme ZŠ Hranickou. Ve druhém utkání jsme čelili domácímu týmu ze ZŠ Šromotovo. K postupu do finálové skupiny jsme potřebovali vyhrát a to se nám po urputném boji povedlo. Před koncem utkání jsme vstřelili jedinou branku a výsledek ubránili. Ve finálové skupině jsme po vyčerpávajícím boji podlehli 0:2 ZŠ Hustopeče. Postup na okresní kolo jsme měli na dosah ruky, kdy jsme s Gymnáziem Lipník hráli 1:1 a na řadu přišly nájezdy o všechno. První série třech nájezdů nerozhodla a drama vrcholilo až ve 4. sérii nájezdů, kdy soupeř ukázal svoji kvalitu.

            Všem klukům patří poděkování za odvedené výkony a vzorné reprezentování školy. Výbornými výkony diváky upoutaly zákroky Dominika Boháčika v brance, Mikuláše Hanáka a Matyáše Dohnala, kteří se postarali o vstřelení důležitých branek. Z akce jsme si odnesli  fantastický sportovní zážitek umocněný ziskem 3. místa.

        • Adventní věnec
          • Adventní věnec

          • Ve škole jsme uspořádali soutěž ve výrobě adventních věnců.

            Mladší ročníky vyráběly věnce doma s dopomocí rodičů, ti starší ve škole v rámci pracovních činností. Porota měla tentokrát velmi nelehkou úlohu, protože musela rozhodnout z úctyhodného počtu sedmdesáti adventních věnců. Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli. 3. místo získala Karolína Šimková ze třídy 4.B, 2. místo obsadila Markéta Štanderová z 2.A a celkovým vítězem soutěže se stal Martin Kurfürst ze třídy 1. A .

            Zvláštní cenu poroty získal Jakub Grygar ze třídy 1.A za překrásnou vánoční dekoraci.

            Soutěžící na 1. – 10. místě obdrželi diplomy a drobné sladkosti, nejlepší tři pak medaile a poháry.

            Děkujeme  Městu Lipníku nad Bečvou, jakožto statutárnímu orgánu, které nám umožnilo prostřednictvím grantu tuto soutěž financovat, ZŠ Osecká 315 a všem zúčastněným.

            Už se všichni těšíme na další ročník této soutěže.

             

              Pavel Rytíř

             

        • Černobílý den
          • Černobílý den

          • Všichni máme rádi černé oblečení, ale bílé nám taky sluší. Proto jsme si 23. listopadu na druhém stupni uspořádali Černobílý den, kdy většina žáků přišla do školy v černobílém. Velkou pochvalu si zaslouží třída 6. B za stoprocentní zapojení do akce. Deváťáci pojali černobílý den stylově a klukům to v černých košilích opravdu slušelo. Té černé bylo ve středu víc. Ale nálada rozhodně černá nebyla.

        • Vánoční pohár
          • Vánoční pohár

          • V úterý 22.11. 2022 pořádalo Středisko volného času v Lipníku nad Bečvou ve spolupráci s
            místním horolezeckým klubem Vánoční pohár v horolezení.Těchto závodů se zúčastnilo
            přes 100 závodníků a zástupci naší školy se v této konkurenci rozhodně neztratili .


            Kategorie A 1.místo Bernadetta Debnárová
            Kategorie B 2. místo Emma Kozáčková
            Kategorie C 2.místo Jolana Poláková
            4.místo Inna Kozáčková
            Kategorie D 4.místo Štěpán Rýdl

            Blahopřejeme.

        • Slavnostní předávání slabikáře
          • Slavnostní předávání slabikáře

          • Tento týden se žáci prvních tříd nemohli dočkat středy. Děti se těšily na nový slabikář, který jim přinesla školní sova. Ale nejdříve se musela přesvědčit, zda si děti slabikář zaslouží. V dopise, který přinesla, byly tři úkoly. Děti modelovaly písmena z "chlupatého" drátku,  skládaly slova a puzzle. Sova vše bedlivě sledovala a zjistila, že si děti  slabikář opravdu zaslouží. Čeká nás zde hodně pěkných obrázků, ale hlavně nových písmen, slov a vět.  Odměnou byl pro všechny dort v podobě sladkého slabikáře.

             Přejeme dětem, ať se jim slabikář líbí a naučí se z něj číst na jedničku.

        • Akce ,,Strojírenství - naše priorita"
          • Akce ,,Strojírenství - naše priorita"

          • Osmé třídy se 23.11.2022 zúčastnily akce  ,,Strojírenství – naše priorita“.

            Žáci se seznámili se strojírenským oborem, jeho budoucností a možnostmi uplatnění v rámci tohoto oboru. Společná prezentace probíhala formou her a soutěží. Odvezli jsme si spoustu dárků a informací o volbě povolání.

        • Polystyren - kam s ním?
          • Polystyren - kam s ním?

          • Žáci 4. ročníků se ve středu 16. listopadu vydali na exkurzi do firmy ISOVER v Lipníku nad Bečvou. Každý si s sebou nesl kus nepotřebného polystyrenu, který by jinak skončil v kontejneru na plast. Teď už víme, že tam nepatří. V ISOVERU mají velký kontejner, do kterého jsme přinesené polystyreny odevzdali. Nejenže se tam polystyren vyrábí z čistých polystyrenových kuliček, ale také se recykluje starý – nepotřebný. Po shlédnutí videa o výrobě polystyrenu, nás vedoucí závodu pan Ježek provedl výrobnou i skladem. Měli jsme hodně dotazů k výrobě i použití vyrobených polystyrenových desek.  Z návštěvy závodu jsme odcházeli s krásnými dárečky a velkými sněhuláky.

            Kdo máte doma použitý polystyren na vyhození, určitě s ním zajděte do ISOVERU.

        • Jak se měří čas
          • Jak se měří čas

          • Dne 16.11.2022 se 3. A zúčastnila edukačního programu Jak se měří čas v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou. Žáci tak mohli zhlédnout nejrůznější druhy hodin od náramkových, přesýpacích, slunečních, kukaček, kapesních hodinek až po věžní hodiny. V rámci programu jsme plnili  úkoly a zábavné hry. Veškeré starožitné hodiny byly zapůjčeny ze sbírek Muzea Komenského v Přerově. Děkujeme SVČ za pozvání a muzeu za velmi podařenou přednášku. 

        • Turnaj v přehazované
          • Turnaj v přehazované

          • Ve středu 16. 11. 2022 se uskutečnil turnaj tříd v přehazované v nové hale na stadioně, který byl financován z grantu města Lipníka nad Bečvou.

            Hrálo se ve dvou kategoriích 6. a 7. třída a 8. a 9. třída systémem každý s každým. Zápasy probíhaly současně na dvou hřištích.  Hrálo se na dva sety.

            Po sečtení bodů se na 4. místě umístila třída 6.B a 9.B, 3. místo obsadila třída 6.A a 9. A,

            2. místo získala třída 7.B a 8.B a vítězství a zlaté medaile si nakonec odnesla třída 7.A a 8.A.

             

            Všem soutěžícím děkujeme za precizní a obětavé výkony, které se líbily i divákům.

        • Futsal
          • Futsal

          • Futsalová liga je soutěž pořádána fotbalovou asociací České republiky s dlouholetou tradicí. Naše škola měla jako organizátor akce tento rok možnost zvolit místo turnaje. Vybrali jsme sportovní halu zde v Lipníku nad Bečvou. Na místě se sešly dvě základní školy zaměřené na fotbal z Přerova, sportovní základní škola Vsetín a my ZŠ Osecká, jako domácí. Celý turnaj byl provázen diváckou kulisou tvořenou žáky naší školy, kteří měli konečně možnost v domácím prostředí podpořit náš tým. Výkony našich reprezentantů nestačily na sehraná družstva bodově, ale přesto jsme za podpory diváků své soupeře potrápili. V posledním duelu jsme se bili ve hře o body až do samotného závěru. Postup do další fáze nakonec vybojovaly obě základní školy z Přerova. Klukům děkuji za reprezentaci a odvedené výkony.

        • Vánoční hvězda
          • Vánoční hvězda

          • Vánoční hvězda nebo Poinsettia je květina, která se v posledních letech stala symbolem nejkrásnějších svátků v roce i v naší republice. Má přinášet lásku a klid do rodiny. Pro těžce nemocné děti se živá květina stala symbolem mnohem důležitějším, protože jim pomáhá na jejich cestě za zdravím. 

                  „Kupte si vánoční hvězdu a celé Vánoce Vás bude hřát pocit, že jste pomohli těžce nemocným dětem“, je motto charitativní sbírky, kterou organizuje Šance Olomouc o.p.s.

            Vánoční hvězdu si můžete objednat u třídní učitelky do 24. 11. 2022.