• Turnaj o přeborníka ve stolním tenise – dvouhry
          • Turnaj o přeborníka ve stolním tenise – dvouhry

          • Dne 21. června 2023 se konal na školním dvoře velkolepý stolní tenisový turnaj o přeborníka Základní školy Lipník nad Bečvou, Osecká 315. Tato událost přilákala nadšené hráče z různých ročníků a nabídla skvělou příležitost pro soutěživé duchy prokázat své dovednosti.

            Turnaj se rozdělil do dvou kategorií - mladší žáci (1. - 5. ročník) a starší žáci (6. - 9. ročník), aby se zajistilo spravedlivé soupeření mezi hráči podle jejich věku a úrovně zkušeností. Celkem se na turnaji zúčastnilo 42 hráčů ze dvou škol, a to ZŠ Osecká 315 a ZŠ Osecká 301.

            Soutěžní systém zahrnoval skupiny po čtyřech účastnících, kde se hráči utkali mezi sebou. Nejlepší dva hráči z každé skupiny postoupili do vyřazovacího pavouka, kde se střetli s nejlepšími hráči z ostatních skupin. Každý zápas byl plný napětí, vzrušení a skvělých herních momentů.

            V kategorii mladších žáků se na stupních vítězů umístili Lukáš Haluška z 5.B (1. místo), Vilém Sedláček ze 4.A (2. místo) a Ondřej Karásek z 5.B (3. místo). Tito talentovaní mladí hráči předvedli vynikající výkony a zaslouženě si odnesli diplomy, medaile a poháry jako ocenění svých úspěchů.

            Ve starší kategorii žáků se nejlépe dařilo Filipu Přikrylovi z 9.A, který si odnesl zlatou medaili a titul přeborníka ZŠ Osecká 315. Na druhém místě se umístil Bruno Haluška ze ZŠ Osecká 301 a na třetím místě skončil Jan Polák z 6.B. I tito talentovaní hráči byli odměněni diplomy, medailemi a poháry.

            Organizátoři by rádi poděkovali ZŠ Lipník nad Bečvou, Osecká 315, Městu Lipníku nad Bečvou a statutárnímu orgánu, který jim prostřednictvím grantu umožnil zafinancovat tento úžasný turnaj. Díky jejich podpoře se hráči mohli sejít a soutěžit v přátelské a inspirující atmosféře.

            Turnaj o přeborníka ZŠ Lipník nad Bečvou, Osecká 315 ve stolním tenise – dvouhry se stal nejen příležitostí pro hráče prokázat své dovednosti, ale také příležitostí ke sportovnímu duchu, soutěžení a vzájemnému setkávání. Gratulujeme všem vítězům a děkujeme všem zúčastněným za skvělou událost, která jistě zanechá nezapomenutelné vzpomínky.

        • Šesťáci v ZOO Olomouc
          • Šesťáci v ZOO Olomouc

          • Páteční den si šesté ročníky zpříjemnily výletem do ZOO Olomouc na Svatém Kopečku. Žáci si vedle procházky areálem a focením zvířat mohli navíc díky pracovním listům rozšířit své vědomosti a dozvědět se další zajímavosti o obyvatelích ZOO. Např. od názvu řádu savců chudozubí byste určitě odvodili, že nemají zuby. Ale věděli byste, že jim konktrétně chybí řezáky a špičáky? Šesťáci už ano.
            Ovšem největší úspěch měl výběh domácích zvířat, kde žáci zvířata osobně krmili a ne jedna žačka si roztomilá kůzlátka chtěla odnést domů. To se jim naštěstí nepovedlo, ale setkání s kozou zakrslou zůstane jistě nezapomenutelným zážitkem. Hned vedle výběhu někteří odvážlivci také vyšplhali na vyhlídkovou věž. Po krátkém občerstvení a osvěžení zmrzlinou jsme se mohli vrátit zpět do Lipníka.

        • Deváťáci vyrazili za moderními památkami Prahy
          • Deváťáci vyrazili za moderními památkami Prahy

          • Ve středu 14. 6. 2023 si deváťáci po dvou letech zopakovali výlet do Prahy. Tentokrát ale nezamířili na Hrad nebo Petřín. Jejich 28 000 kroků je zavedlo na místa modernější historie.

             První zastávkou byl vyšehradský hřbitov, kde žáci hledali náhrobky slavných českých osobností a vyplnili pracovní list. Metrem se přesunuli k pravoslavnému kostelu sv. Cyrila a Metoděje, prohlédli si i jeho kryptu, ve které zahynuli českoslovenští parašutisté, kteří spáchali atentát na R. Heydricha, a odpočinuli si u tematického dokumentu.

            Cestou kolem Tančícího domu a Národního divadla se žáci zastavili u sousoší Olbrama Zoubka

            vytvořeného na památku obětem komunismu. Na Kampě všechny překvapila velikost miminek Davida Černého a vznikly krásné fotky u Lennonovy zdi. Přes Karlův most prošli deváťáci kolem Rudolfina do židovského města. Prohlédli si starý židovský hřbitov a Španělskou synagogu, před níž stojí pomník Franze Kafky.

            Po občerstvení v Palladiu se žáci vydali kolem Obecního domu na Václavské náměstí. Lucerna

             a pamětní deska Jana Palacha na místě, kde se upálil, byly posledními zastávkami.

            Ve večerních hodinách dorazili deváťáci zpět do Lipníka.

        • Pasování prvňáčků na čtenáře
          • Pasování prvňáčků na čtenáře

          • Po celý školní rok jsme se učili nová písmenka, slabiky a slova. Naše píle se nám vyplatila. Ve středu 14. června jsme dostali pozvání do městské knihovny. Plni očekávání jsme vstupovali na slavnostně vyzdobené nádvoří knihovny. Přivítala nás princezna Knihovna, královna, víla Tilinka, vodník Kašňák a rytíř Brtník. Řekli jsme čtenářský slib, dostali jsme krásné knížky a byli jsme našimi patrony - paní ředitelkou Papežovou a paní ředitelkou Kašíkovou – pasováni na čtenáře. Celý program byl doplněn hudebními písničkami a pohádkovými hádankami. Nejlepší čtenáři byli odměněni za své jedničky ze čtení a získané vagónky.
            Všem přítomným děkujeme za příjemné a zábavné dopoledne.
            A hlavně … UŽ JSME ČTENÁŘI!

              Žáci 1.A a 1.B

          • Zápis do školní družiny

          • V souladu se zákonem č. 561/2004 Sb. (Školský zákon) a s ohledem na kapacitu školní družiny, stanovuje ředitel školy kritéria pro přijímání dětí do školní družiny a termín možnosti podat přihlášku. 

             

            Kritéria pro přijetí naleznete na www.zsosecka.cz

            Termín možnosti podání přihlášky: od 15.6.2023 do 31.7.2023


             

            V případě zájmu o přijetí žáka k pravidelné docházce do ŠD odevzdá zákonný zástupce vyplněnou přihlášku nejpozději do 31. 7. 2023. Přihlásit se musí i dítě, které tento školní rok ŠD navštěvuje.

            Přihlášku je nutné vyplnit elektronicky na níže uvedeném odkazu nebo na www.zsosecka.cz. Po vyplnění elektronického formuláře bude přihláška automaticky odeslána do našeho systému a zároveň bude vygenerována žádost, kterou stačí vytisknout a předat do ŠD. Jako čas podání přihlášky se považuje čas elektronického vyplnění. O zařazení žáka do ŠD rozhodne ředitel školy do 14. 8. 2023 a vyrozumí o tom zákonné zástupce.

             

            Odkaz na přihlášku: https://forms.gle/cy6kK2RJ8Npbe3iR8

             

        • Soutěž v Cookingu
          • Soutěž v Cookingu

          • Dne 8. 6. 2023 se v prostorách ZŠ Osecká 315 uskutečnila soutěž v Cookingu. Po předchozích testovacích rocích jsme do soutěže přizvali i školy z okolí. Naší nabídky využila druhá místní škola, ŽS Hranická. Celkem se tak soutěže zúčastnily čtyři týmy, dva z každé školy.

            Záměrem celé akce je propojení anglického jazyka do běžného života, v tomto případě do přípravy pokrmů. Týmy žáků tak musely prokázat své znalosti anglického jazyka při porozumění receptu, dovednosti aktivní komunikace v cizím jazyce mezi sebou i s dohlížejícími učiteli a v neposlední řadě i své kuchařské dovednosti při přípravě jídel.

            Tématem letošního ročníku byla Mexické kuchyně. Na žáky tak postupně čekaly dva recepty – Nejprve jako předkrm připravili pečené tortillové chipsy se svěží rajčatovou salsou. Jako vrchol celé akce je pak čekalo jedno z nejtypičtějších jídel Mexika – Burrito. Pro jeho kompletaci si soutěžící museli poradit s přípravou masa, náplně z fazolí a slaniny, dresinku a limetkové rýže.

            Všechny týmy prokázaly výborné dovednosti jak při aktivní komunikaci v cizím jazyce, tak při samotném vaření. Rozdíly tak byly velmi těsné a odborná porota měla velmi složitou práci s určením vítězů. Při posouzení veškerých hodnocených aspektů nakonec za vítěze byl určený tým třídy 8.A ze ZŠ Osecká 315 ve složení Ferenc, Haluška, Mořkovský a Zahradníková, který si výhru vysloužil především za největší samostatnost při práci a tím, že se u pokrmů nejvíce přiblížil jejich autentickému chuťovému profilu.

            Velice děkujeme všem zúčastněným žákům, hostům ze školy ZŠ Hranická, kteří rovněž předvedli skvělé výkony, porotkyním S. Nohejlové a P. Špunarové a také městu Lipník nad Bečvou za finanční pomoc, která byla zásadní pro uskutečnění celé akce.

            Těšíme se na příští rok.

        • Let světem přírody
          • Let světem přírody

          • Gratulujeme Haně Bebjakové z 1.A třídy k získání 2. místa a také Emě Lukašíkové z 2.A třídy k jejímu 2. místu ve školní soutěži "Let světem přírody", kterou pořádala ZŠ Hranická, Lipník nad Bečvou. I když se družstvům nepodařilo umístit  na prvních místech, oceňujeme  úsilí žáků v soutěži. Děti se dobře zabavily a získaly nové znalosti o přírodě při vypracování tajenky, při plnění otázek na pracovních listech a určování názvů stromů, bylin, obratlovců a bezobratlých na stanovištích.

            Děkujeme všem dětem za skvělou reprezentaci školy!

          • O zamilovaném vodníku Krapítkovi

          • Věděli jste, že náš lipenský rybník Pískáč kdysi obývali vodníci? Určitě to ví každý, kdo v úterý 6. června navštívil vystoupení dramatického kroužku při ZŠ Osecká 315 v kulturním domě Echo.

            Pohádku O zamilovaném vodníku Krapítkovi napsala paní učitelka Markéta Dujsíková a pojednávala o vodním mužíčkovi, který se zamiloval do lidské dívky. V pohádce vystupovali i další vodníci a pohádkové postavy jako bubáček, víla, zlý sumec a obyvatelé našeho městečka.

            Dramatický kroužek v letošním školním roce navštěvovalo 16 děvčat a 1 chlapec. Za herecké výkony, které žáci předvedli během tří představení pro ZŠ, MŠ a širokou veřejnost, by se nemuseli stydět ani profesionální herci. Odvedli skvělou práci, za kterou byli odměněni nejen potleskem, ale i bohatým občerstvením.

            Tímto bychom chtěli poděkovat naší škole, městu Lipníku n. B. za finanční podporu a všem, kteří nám pomohli s přípravou tohoto krásného projektu. Těšíme se na příští jubilejní dvacátý ročník dramatického kroužku při ZŠ Osecká 315.  

        • Exkurze deváté třídy do Krakova a Osvětimi
          • Exkurze deváté třídy do Krakova a Osvětimi

          • V úterní zamračené ráno 6. června se žáci devátého ročníku vydali na exkurzi k našim severním sousedům do Polska. První zastávkou byla metropole Malopolského vojvodství – Krakov. Jako bývalé hlavní město se Krakov pyšní bohatou historií a památkami. Společně jsme vyšli k majestátnímu hradu Wawel, který se tyčí nad řekou Vislou. Královský hrad, katedrála sv. Stanislava a Václava a velkolepé arkádovité nádvoří všechny ohromily.  Z hradu jsme došli nejlépe dochovanou památkovou Kanovnickou ulicí, kde žil Jan Pavel II. a pobýval náš Jaroslav Hašek, ke kostelu sv. Petra a Pavla a dále pak až na Královský rynek. Rynku ve středu dominují Sukiennice a věž staré radnice. Krásnou letní atmosféru vytváří na náměstí řada kaváren ozdobených živými květinami. Po Královské cestě jsme prošli až ke zbytkům barbakanu, bráně městského gotického opevnění.

            Odpoledne nás čekala smutnější část exkurze - tříhodinová komentovaná prohlídka bývalého koncentračního tábora Osvětim a přilehlé Březinky. Dojmy ze získaných informací jsme rozebírali a vstřebávali ještě druhý den ve škole. Zase o něco bohatší na zážitky jsme se v nočních hodinách vrátili domů.

        • Škola v přírodě
          • Škola v přírodě

          • Žáci čtvrtých ročníků se minulý týden zúčastnili pobytu v přírodě v rekreačním středisku Losinka v Rapotíně u Velkých Losin. Pobyt byl zaměřený na turistiku, míčové a pohybové hry a také na poznávání přírody a krás Olomouckého kraje. V průběhu pobytu jsme navštívili zámek a ruční papírnu ve Velkých Losinách. Vláčkem jsme se vydali do lyžařského areálu Kouty nad Desnou, kde jsme si prošli Koutský pohádkový les. Počasí nám velice přálo a pobyt se všem dětem moc líbil. Plni dojmů a zážitků jsme se všichni v pořádku vrátili domů.  

            4.A, 4.B

        • Turnaj v přehazované
          • Turnaj v přehazované

          • Turnaj v přehazované přinesl napínavé souboje a vzrušení pro všechny přítomné. Celkem soutěžilo pět družstev, z nichž tři tvořila naše škola a dvě přišla ze ZŠ Sluníčko. Turnaj se hrál systémem každý s každým, což přineslo hodně akčních a vyrovnaných zápasů.

            Sedmáci se statečně poprali s ostatními týmy a  umístili se na 5. místě. Jejich nadšení a bojovnost byly zřetelné při každém hodu.

            Osmáci, s velkou dávkou energie a odhodlání, bojovali o co nejlepší umístění. Díky nasazení a týmové spolupráci se jim podařilo dosáhnout čtvrtého místa.

            Naši deváťáci vstoupili do turnaje s jediným cílem - vyhrát. S  radostí jsme sledovali, jak se jim podařilo postoupit až do finále. Navíc byli posíleni o dva osmáky, kteří se ukázali jako skvělé posily. Deváťáci se  umístili na krásném druhém místě.

            Vítězem turnaje se stalo družstvo ze  ZŠ Sluníčko.

        • Den pro rodinu
          • Den pro rodinu

          • V pátek 26. 5. 2023 proběhlo v klášterní zahradě již tradiční odpoledne pro všechny školáky i poškoláky a jejich rodiny pořádané Spolkem rodičů a přátel školy při ZŠ Osecká 315. Na organizaci se velkou měrou podílela i lipenská posádka Armády ČR a skautské středisko Lipenská dvojka (v čele s Lukášem Slaměníkem a panem Zapalačem). Nejen jim, ale všem dalším dobrovolníkům z řad rodičů, prarodičů, žáků, paní vychovatelce Markétě Matuškové, strážníkům Městské policie v Lipníku nad Bečvou a Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Lipník nad Bečvou patří velké poděkování, protože nejen díky pěknému počasí, ale hlavně díky jejich ochotě se celé odpoledne skvěle vydařilo a my již nyní plánujeme další ročník.

            Za SRPŠ při ZŠ Osecká 315 děkuje předsedkyně spolku Mgr. Gabriela Němčáková

            Další odkaz TV Lipník:

            https://www.tvlipnik.cz/l/den-pro-rodinu-lipnik-nad-becvou-26-5-2023/?fbclid=IwAR1JFNFX7APoSv1mHXCNePTHLNjII__zcUCt9Bn8F2sZBFPTqtUJ7vdPDXc

        • Zdravá svačinka
          • Zdravá svačinka

          • Žáci prvního stupně se zúčastnili doprovodné akce Školního projektu Mléko do škol a Ovoce do škol. Tato akce měla za cíl seznámit děti s různými druhy sýrů, ovoce a zeleniny a přispět tak ke zdravé výživě a vzdělání v oblasti potravin.

            V rámci projektu měli žáci možnost ochutnat různé druhy sýrů. Mezi sýry, které si vyzkoušeli, patřila gouda, eidam, žervé, laktík, kralevic…. Každý sýr měl svou jedinečnou chuť a konzistenci  a děti měly tak možnost objevovat rozmanitost chutí. Při degustaci se učily rozlišovat mezi různými druhy sýrů a vyjadřovat své dojmy.

            Kromě toho měly děti možnost ochutnat také různé druhy ovoce a zeleniny. Mezi vybraným ovocem byly melouny, jablka, avokáda, ananasy... a mezi zeleninou okurky a rajčata. Děti se seznamovaly s různými druhy ovoce a zeleniny, učily se rozpoznávat je podle jejich vzhledu a chutí a získávaly tak důležité informace o zdravé výživě.

            Zdravá svačinka všem moc chutnala.

        • Žákovský jídelníček
          • Žákovský jídelníček

          • V rámci spolupráce žáků a školní jídelny přichází Žákovská samospráva s další akcí.  Ta je zatím určena těm, kteří mají školní e-mailovou adresu, tedy žákům od 4. třídy. Mladší žáci budou mít prostor za týden.

            Často se stává, že si v jídelně děti vyberou špatně a pak si stěžují, že jim jídlo nechutná. Proto se teď mají možnost vyjádřit.

            Na chodbách druhého stupně je vyvěšeno 50 obrázků. Každý představuje jedno jídlo a má QR kód. Žáci si QR kód načtou a mohou hlasovat, jak moc jim dané jídlo chutná.

            Obrázky vytvořili deváťáci v hodinách informatiky s panem ředitelem. Deváťáci také budou odpovědi sbírat a zpracují je pro paní kuchařky, které pak zjistí, co vařit častěji a co ne. Děti si tak mohou vybrat vlastní jídelníček.

          • Květinový den

          • Přestože byla středeční obloha celý den zamračená, my jsme si ve škole vytvořili letní květinovou atmosféru. Krásně vyzdobená škola, spousta dětí v kytičkovaném oblečení a rozkvetlé třídy nám zpříjemnily celý den.

            Od rána mohli žáci druhého stupně plnit dva kvízy.  Jeden se týkal květin, druhý pro přírodu tak důležitých včel. Za odpovědi soutěžící čekala sladká odměna.

            V 10 hodin jsme se všichni sešli na dvoře a vytvořili společnou obří květinu.

            Odpoledne se Květinový den přenesl do školní družiny, kde na děti čekaly soutěže a Květinová diskotéka. Příští rok si tuto akci určitě zopakujeme.

        • Sběr palet pro nové žákovské zázemí
          • Sběr palet pro nové žákovské zázemí

          • Milí žáci, rodiče a zaměstnanci školy,

            s radostí oznamujeme zahájení nového projektu naší školy, kterým je vytvoření posezení z palet na našem školním dvoře. Chtěli bychom vytvořit příjemné a moderní místo, kde se naši žáci mohou scházet, odpočívat a trávit volný čas společně s přáteli. A pro tento účel potřebujeme vaši pomoc!

            V rámci naší iniciativy vyhlašujeme sběr palet. Pokud vlastníte palety, které již nepotřebujete, neváhejte a odvezte je kamkoliv na naše školní dvorní prostory. Pokud máte palety, ale nemůžete je odvézt, můžeme zajistit odvoz.

            Palety můžete donést kdykoliv během dne do konce školního roku. Stačí je přinést na školní dvůr a umístit na místo, které pro tento účel připravíme. Je to jednoduchý způsob, jak přispět ke zlepšení našeho školního prostředí a vytvořit prostor, který bude žáky motivovat k setkávání a aktivitám ve volném čase.

            Na konci školního roku pak plánujeme uspořádat zábavné opékání špekáčků na zbytkách palet. To bude skvělá příležitost, jak oslavit naši společnou snahu a poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli. Doufáme, že se nám podaří vytvořit příjemné a funkční posezení, které poslouží našim žákům po dlouhou dobu.

            Těšíme se na vaši podporu a zapojení do tohoto projektu. Pokud máte jakékoli dotazy nebo nápady, neváhejte se obrátit na nás.

            Děkujeme vám za vaši podporu a těšíme se na společnou snahu vytvořit útulné a moderní posezení na našem školním dvoře!

            S úctou,

            Vedení školy

        • Cyklistický kurz - 135 společných km
          • Cyklistický kurz - 135 společných km

          • 16. 5. 2023 se 28 žáků osmých tříd zúčastnilo cyklistického kurzu.

            Protože nejsme líní, nejeli jsme autobusem ani vlakem, ale na kole. Po 45 km jsme dojeli do cíle, kterým byla krásná Lovecká chata v Horce nad Moravou. Toto místo je pro naše potřeby ideální – klidné, obklopené přírodou.

            Každý den jsme se vydali na kole, abychom objevili krásy okolní přírody. Naše trasy byly pečlivě naplánovány a během týdne jsme ujeli 135 km.

            Náš kurz nebyl jen o cyklistice, ale také o soutěživosti. Během večerů jsme sledovali Mistrovství světa v hokeji, kde naši žáci fandili svým oblíbeným týmům. Soutěžili jsme v různých disciplínách mezi sebou, hráli minigolf a nasmáli se u vědomostního kvízu. Opékali jsme špekáčky a dokonce i zpívali.

            Odpočinkový den jsme strávili v pevnosti FORT Křelov, kde jsme si vyzkoušeli středověké zbraně a prohlédli pevnost. Program se nám moc líbil.

            V pátek jsme dorazili domů spokojení, unavení, …..se spoustou cyklistických zážitků.

            Cyklisté 8.A , 8.B