• Karneval ve ŠD
          • Karneval ve ŠD

          • Masopustem, lidově fašankem nebo obecně karnevalem  bývá zakončeno slavnostní období mezi postními dobami Vánoc a Velikonoc.

            Český název masopust vychází ze smyslu slov „opuštění masa“, stejně jako karneval pocházející z italštiny znamenající „maso pryč“.

            I u nás v družině vyvrcholilo toto období karnevalem, kterého se zúčastnily všechny děti. Připravily si krásné masky, ve kterých absolvovaly společenské hry a diskotéku, na které se náležitě „vyřádily“.

            Bez ohledu na umístění v jednotlivých soutěžích dostaly všechny děti za aktivní přístup sladkou odměnu a diplom.

        • Recitační soutěž
          • Recitační soutěž

          • Stejně jako loni také letos proběhlo školní kolo recitační soutěže.

            Nejprve se 5. února pustili do recitace žáci 1. stupně. V nejmladší 0. kategorii svůj text nejlépe přednesla Karolína Segeťová.  Děti soutěžící v 1. a 2. kategorii už bojovaly o postup do okresního kola soutěže v Přerově. V 1. kategorii zvítězila Hana Bebjaková a ve 2. kategorii si zlato vyrecitovala Tereza Smejkalová.

            V pátek 9. února se do recitace pustil druhý stupeň. 3. kategorii ovládla svým výkonem Adéla Babicová a vítězkou 4. kategorie se stala pro recitaci narozená Ella Sobotková.

            Všichni recitátoři si za svůj výkon odnesli sladkou odměnu a žáci na prvních třech místech obdrželi i hmotné ceny. Dva nejlepší z 1.– 4. kategorie postupují do okresního kola, které se bude konat začátkem března v Přerově.

        • Kreslení s panem Dostálem
          • Kreslení s panem Dostálem

          • Ve středu 7.2. k nám do družiny přijel malíř a kreslíř pan Lubomír Dostál. Připravil si pro nás mnoho krásných obrázků zvířátek, které jsme postupně podle jeho instrukcí nakreslili. Děti se zábavnou formou naučily malovat např. delfína, žraloka, sovu, tygra, kočku, pandu a spoustu dalších zvířátek. Děti kreslení tímhle způsobem zaujalo, získaly novou zkušenost a domů si odnesly spoustu krásných obrázků.

            Děkujeme SRPŠ za finanční příspěvek.

        • Masopustní veselí
          • Masopustní veselí

          • Masopust – období veselí, zabíjaček, karnevalů a zábavy.

             Také po chodbách naší školy se ve středu 7. února prošel průvod. V jeho čele vedl hrdý medvědář zuřivého medvěda, provázeli ho Karkulka, babička, kočka, hejkal, voják, zahradnice, metaři, čarodějnice, kořenářka – děti ze 6. B.

            Maškary zpívaly tradiční moravské masopustní písničky, tančily s žáky i učiteli a rozveselily celou školu. 

            Věříme, že příští rok bude maškar ještě víc!

                                                                                             Redakce Světa medvědů

             

        • Zážitky ze Skiparku Gruň
          • Zážitky ze Skiparku Gruň

          • V minulém týdnu se žáci naší školy vydali na pětidenní lyžařský výlet do krásných Beskyd, konkrétně do Skiparku Gruň. Celkem nás bylo 31, rozdělených do tří lyžařských družstev a jednoho snowboardového. Prožili jsme nezapomenutelný týden plný adrenalinu, zábavy a nových zkušeností.

            Lyžování v Skiparku Gruň bylo pro nás všechny nejen výzvou, ale i skvělou příležitostí zdokonalit své dovednosti na sjezdovkách různých obtížností. Každé družstvo mělo možnost prokázat svou šikovnost a týmovou spolupráci v soutěžích, které probíhaly během celého týdne. 

            Zajímavým prvkem našeho lyžařského výletu byl bohatý večerní program. Společné večeře, hry a soutěže nám pomohly vytvořit skvělou atmosféru a upevnit vztahy mezi žáky. 

            Jedním z vrcholů lyžařského výletu byla přednáška od náčelníka horské služby, která se konala jedno odpoledne. Naučili jsme se mnoho užitečných informací o bezpečném lyžování v horách, první pomoci a správném chování na sjezdovkách. Tato přednáška nejenže zvýšila naši bezpečnost, ale také nám pomohla lépe porozumět horskému prostředí.

            Naši skvělí instruktoři nám věnovali individuální pozornost a pomohli nám zdokonalit naše dovednosti. Překonali jsme své vlastní hranice a každý z nás si odnesl nejen nové lyžařské dovednosti, ale také spoustu skvělých zážitků.

            Výsledkem našeho lyžařského dobrodružství jsou i přiložená videa, která zachycují naše sjezdy, soutěže a veselé chvíle strávené večer. Děkujeme všem účastníkům za skvělou atmosféru a nezapomenutelný týden. Speciální díky patří našim instruktorům, zdravotníkovi a organizátorům, kteří se postarali o plynulý průběh celé akce.

            Těšíme se na další lyžařské dobrodružství a další nezapomenutelné zážitky na sjezdovkách Beskyd. Skol!

        • Odměna za vysvědčení ve školní družině
          • Odměna za vysvědčení ve školní družině

          • Výborné vysvědčení je výsledkem píle, práce a úsilí dětí. My jsme se ve ŠD rozhodli děti odměnit. A kam jsme je vzali?

            Vydali jsme se do herny Džungle v Hranicích. Herna Džungle není obyčejná herní místnost. Je to prostor plný zábavy a dobrodružství, který nabízí nespočet možností pro  zábavu.

            Moc si to všichni užili.

             

        • Společenský večer - 23. 2. 2024
          • Společenský večer - 23. 2. 2024

          • Vážení rodiče,

            taneční sezóna již začala a my vás všechny srdečně zveme na Společenský večer, který se uskuteční v KD Echo 23.2.2024. O hudbu se od 19:30 hodin postará Total HARMONY.Vstupenky si můžete zakoupit v kanceláři školy.

            Na všechny se těšíme - určitě si večer užijeme.💃🕺

            Dovoluji si vás poprosit o poskytnutí věcného daru do tomboly. Budeme rádi za jakýkoli příspěvek. Dary se budou shromažďovat v kanceláři školy.

            Předem děkuji a přeji pěkné dny.

            Denisa Koláčková

        • Zpráva z černobílého dne
          • Zpráva z černobílého dne

          • Dne 26. 1. 2024 v naší škole ZŠ Osecká 315 proběhl černobílý den. Tuto akci vymyslela žákovská samospráva. Do akce se zapojil 2. stupeň a některé třídy z 1. stupně. O vítězi rozhodla porota a vyhrály třídy 3. A a 6. B, gratulujeme.
            Byla to pro všechny zábava.

            Šimon Grygar, 6.A

        • Školní kolo biologické olympiády
          • Školní kolo biologické olympiády

          • Minulý týden proběhlo školní kolo biologické olympiády na téma lužní les a všeobecné znalosti ze světa přírody. Žáci sedmých tříd přistoupili k plnění úkolů velmi zodpovědně, díky čemuž si mohli prověřit své znalosti a dovednosti, které získali v hodinách přírodopisu nebo i vlastním zájmem o přírodu.

            Nejlepší orientaci v oboru biologie prokázali na prvním místě Tereza Koláčková a Kristýna Němčáková, na druhém místě Klára Kalivodová a Jan Zamazal, a na třetím místě Petr Mastný, Robin Raška a Sofie Antošová.

            Jmenovaným gratulujeme a těšíme se na jejich další nejen biologické úspěchy.

          • Projekt Post Bellum – Příběhy našich sousedů

          • V říjnu minulého roku se připojila naše škola k celostátnímu projektu Post Bellum – Příběhy našich sousedů. Příběhy našich sousedů jsou o setkávání generací, učí zapojené děti zajímat se o vyprávění lidí se zkušenostmi s pohnutými dějinami 20. století. Děti mají za úkol natočit celoživotní vzpomínky pamětníka ze svého sousedství a zpracovat je do příběhu, který dokáží vyprávět dál svému okolí. Příběh mohou natočit jako rozhlasovou nebo video reportáž a dále zpracovat libovolnou formou. Při vzájemném setkávání dochází k ničím nenahraditelnému přenosu životních zkušeností z generace na generaci. Žáci získávají zkušenosti s dokumentaristickou prací, účastní se mediálních workshopů, aby dokázali sesbírané informace zpracovat do krátkého příběhu.

             Náš tým ve složení Terezie Grammerová, Karolína Kulhánková, Adéla Pikonská, Jana Horáková, Alena Kamená, Lukáš Mořkovský a Martin Karbas požádal o důvěru paní Jarmilu Musilovou a od listopadu jsme společně připravovali natáčení rozhlasové reportáže.  V listopadu proběhlo samotné natáčení s paní Musilovou v jejím rodném domě a vznikla tak hodinu a půl dlouhá nahrávka, ve které zazněla spousta zajímavých momentů z jejího bohatého života.

            Zároveň jsme se domluvili na lednovém focení a besedu ve škole, protože paní Musilová měla v zásobě ještě velkou spoustu příběhů. Bohužel zasáhly smutné okolnosti a paní Musilová nás na konci prosince opustila. O to víc jsme se pustili do práce s cílem uctít co nejdůstojněji její památku.

            Máme za sebou workshop ve studiu Českého rozhlasu Olomouc, kde jsme s profesionálním redaktorem natočili tříminutovou rozhlasovou reportáž sestříhanou z vyprávění paní Musilové. Čeká nás ještě hodně práce – medailonek, životopis, fotodokumentace a hlavně příprava samotné prezentace životního příběhu paní Jarmily Musilové na přehlídku podobných projektů, která se uskuteční v březnu v Prostějově. Věříme, že nás paní Musilová na dálku kontroluje a všechno se nám povede. 

        • Ledové království ve školní družině
          • Ledové království ve školní družině

          • Venku začalo pořádně mrznout, a tak jsme se s dětmi ze školní družiny pustili do kreativní aktivity - výroby ledových ozdob. Postup byl velmi jednoduchý, ale výsledek o to efetkivnější. Svými výrobky jsme vyzdobili okolí naší školy (např. zábradlí před vstupem nebo školní dvůr). Jelikož se dětem netradiční tvoření velice líbilo, doufáme, že zima jen tak neodejde.

        • Školní kolo dějepisné olympiády
          • Školní kolo dějepisné olympiády

          • V prosinci  se zájemci z devátých tříd mohli zúčastnit školní kola dějepisné olympiády. Žáci řešili úkoly zaměřené na život v českých zemích od dob Cyrila a Metoděje po Jana Husa.  Museli prokázat znalosti o rytířské zbroji, počátcích křesťanství a středověké architektuře, dále dovednosti  práce s textem a historickými mapami či umění seřadit události podle časové posloupnosti.  Nejlépe se se zadanými úkoly vypořádali níže uvedení  žáci, kteří budou školu reprezentovat v okresním kole dějepisné olympiády. To  se koná 16.1.2024 v Přerově.

             

            1.            Jana Horáková - 55 bodů

            2.            Lucie Prokešová – 47 bodů

             

            K dalším úspěšným řešitelům DO patří také Sára Sochůrková, Eliška Habermannová, Alena Kamená, Marie Plachká a Tomáš Šedrla.

            Gratulujeme a vítězům přejeme hodně úspěchů v okresním kole.

        • Školní kolo zeměpisné olympiády
          • Školní kolo zeměpisné olympiády

          • 4. a 5. ledna 2024 proběhlo v devátých třídách školní kolo zeměpisné olympiády. Žáci řešili úkoly,  kde  uplatnili svůj   všeobecný přehled, znalosti v práci s mapou, výpočtem měřítka a práci s klimadiagramy. Maximálně mohli získat 38 bodů. Nejlépe se se zadanými úkoly vypořádali tito žáci:

             

            1. Lukáš Mořkovský  - 28,5 bodů
            2. Jaroslav Rochla – 27,5 bodů
            3. Jana Horáková – 24,5 bodů

            K úspěšným řešitelům dále patří Šindlerová, Terich a Jedlička z 9.A a Janišová, Stloukalová a Kamená z 9.B.

            Gratulujeme.

        • Běh do schodů
          • Běh do schodů

          • Běh do schodů je nejen výzvou fyzické vytrvalosti, ale také závodem o rychlosti a vytrvalosti. Letošní ročník přinesl neuvěřitelné výkony a soutěživou atmosféru, která pohltila 104 odvážlivců od prvního do druhého stupně.

            Z prvního stupně vyčnívala úžasná trojice. Limos Kheane se stal absolutním vítězem s časem 14,83 sekundy, následovaný o pouhých 0,01 sekundy Petrem Vávrou. Na třetím místě se umístil Čech Petr s časem 15,99 sekundy. Za holky vyhrála  Jolana Jurečková s časem 15,98 sekundy, přičemž Eliška Lonová a Eliška Dujsíková se umístily na skvělých druhých a třetích pozicích.

            Matyáš Dohnal ovládl scénu s časem 12,01 sekundy, následovaný Robinem Vrankou a Mikulášem Hanákem s časy 12,08 sekundy a 12,72 sekundy.

            Terezie Grammerová, Jolana Poláková a Eliška Habermannová byly 3 nejrychlejší běžkyně druhého stupně.

            Organizátoři děkují všem účastníkům za jejich odhodlání a vášeň pro tento sport. 

            Vaše účast a odhodlání dělá z Běhu do schodů událost, na kterou rádi celý rok vzpomínáme.

        • Předvánoční výlet ŠD
          • Předvánoční výlet ŠD

          • Měli jste někdy příležitost vyrobit si sami svíčku nebo vánoční ozdobu? My jsme si to vyzkoušeli ve svíčkárně SoyCa v Olomouci.

            Děti školní družiny měly příležitost v rámci předvánoční doby, vyrobit si dárky, kterými obdarují své nejbližší pod vánočním stromečkem. Zdatně a velmi šikovně vyráběly svíčky, vánoční ozdoby, mýdla  nebo vrstvily koupelovou sůl. Každý si tak odvezl krásný dárek.

        • Školní družina v Pečovatelském domě v Lipníku nad Bečvou
          • Školní družina v Pečovatelském domě v Lipníku nad Bečvou

          •  V  Lipníku na věži už zvony zvoní,

             na stole v kuchyni cukroví voní.

             Taky se vaří vánoční grog,

             tak ať jsme zdraví po celý rok.

             

            Ve středu 13. prosince jsme se vypravili  do Pečovatelského domu. Pro babičky jsme si s dětmi v družině nacvičili  program složený z vánočních  básniček, písniček a tanečků. Na konci jsme všem přítomným popřáli ŠŤASTNÉ A VESELÉ VÁNOCE a rozdali vánoční přáníčka, které jsme  vyrobili.

        • Host ve školní družině
          • Host ve školní družině

          • V pondělí 11. prosince se v naší družině konalo oblíbené „Křeslo pro hosta“. Do našeho horkého křesla tentokrát usedl náš pan školník Ladislav Nohejl. Děti si pro něho připravily mnoho zajímavých otázek. Otázky byly různorodé a některé velmi nápadité. Například jestli ví, jak vypadá Ježíšek, kam jezdí na dovolenou nebo kdyby měl dělat školníka v nějaké pohádce, která by to byla. Pan školník na všechny otázky odpověděl a děti se o něm a o jeho životě dozvěděly spoustu zajímavých věcí.

             Panu školníkovi za návštěvu moc děkujeme a těšíme se na dalšího odvážlivce, který usedne do našeho horkého křesla

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Žáci čtvrtých ročníků se zúčastnili pravidelných lekcí plaveckého výcviku pod vedením zkušených lektorů v Plavecké škole Lumíra Zátopka v Hranicích. Plavečtí nadšenci byli rozděleni do tří skupin podle svých plaveckých dovedností. V deváté lekci prezentovali všichni žáci své schopnosti v plavání na výkon, zahrnující plaveckou techniku prsa, kraul a znak. Poslední lekce byla věnována zábavným vodním atrakcím, jako jsou skokánky, plovoucí banán, Airtrack, nafukovací ostrůvek a tobogán. Žáci měli také příležitost využít saunu a vířivku. Po plavání si mohli dopřát občerstvení v místním obchůdku. Přestože venkovní podmínky nabízely zimu, sníh a nevlídné počasí, v plovárně bylo příjemně teplo, což poskytovalo ideální podmínky pro zdokonalování plaveckých dovedností. Závěrečné dojmy žáků potvrzují, že plavecký výcvik byl nejen vzdělávací, ale také velmi motivující a zábavný. Žáci za své výrazně zdokonalené plavecké techniky obdrželi mokré vysvědčení. Tento výcvik zdůraznil nejen důležitost bezpečného plavání, ale také vytvořil nezapomenutelné zážitky.

        • Velký krok pro prvňáčky
          • Velký krok pro prvňáčky

          • S netrpělivostí všichni prvňáčci očekávali den, kdy se stanou velkými čtenáři a otevřou stránky slabikáře. Nejdříve museli splnit sedm úkolů a tím vysvobodit princeznu ze zakletí zlého čaroděje, který číst neuměl. Poté na dveře zaklepala Sova, maskot naší školy, které děti předvedly, jak umí číst, a odměnou jím byla vytoužená knížka slabikáře a výborný dort.

            Děkujeme SRPŠ za sponzporský dar a Dominice Krátké za upečení dortu. Moc jsme si tento slavnostní den užili a těšíme se na čtení v novém slabikáři.