V rámci spolupráce školní jídelny a žákovské samosprávy si deváťáci zašli popovídat s paní vedoucí školní jídelny Světlanou Nohejlovou a paní vedoucí kuchařkou Pavlínou Špunarovou.
A musíme říct, že žáky většina informací překvapila! Dozvěděli se, že ve školní jídelně se vaří převážně česká jídla a paní vedoucí se musí řídit tabulkami a normami. Jídelníček paní vedoucí sestavuje podle tzv. potravinového koše, který určuje, kolik musí uvařit luštěnin, masa, ryb a hlavně ovoce a zeleniny. Naopak, jak musí šetřit se solí, cukrem a výrazným kořením. Protože naše kuchyně vaří i pro děti ze školky, prvním jídlem v jídelníčku je vždy lehčí jídlo, které je vhodné i pro malé děti. Ani požadovaných hranolků se v jídelně nedočkáme, protože by rázem vyčerpaly možnou tukovou dotaci na celý týden. Hamburgery ani tacos do české školní jídelny bohužel nepatří. Naopak polévky jsou tradiční součástí českého oběda a z nich mají děti nejraději frankfurtskou, gulášovou a kuřecí vývar. Deváťáci se shodli, že kvalita jídel se od jejich první třídy výrazně zlepšila. Na závěr besedy se mohli žáci po skupinkách podívat i do školní kuchyně. Tam je např. překvapilo, že kvůli bezpečnosti nikde nesmí ležet ostré nože. Po úterní besedě, kdy deváťáci zjistili, kolik práce se skrývá za přípravou oběda pro 600 strávníků, jim bude v jídelně určitě chutnat ještě víc.