• Oznámení o přijetí žáků do 1. tříd pro školní rok 2024/2025

          • Základní škola Lipník nad Bečvou, ulice Osecká 315, okres Přerov, příspěvková organizace rozhodla svým ředitelem v souladu s § 46, § 165 odst. 2 a § 183 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) v platném znění, a v souladu s § 66, odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění, vyhovět žádosti o přijetí k základnímu vzdělávání ve školním roce 2024/2025 v Základní škole Lipník nad Bečvou, ulice Osecká 315, okres Přerov, příspěvková organizace:

            Poučení:

            Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání do 15 dnů ode dne jeho zveřejnění. Odvolání se podává u ředitele Základní školy Lipník nad Bečvou, ulice Osecká 315, okres Přerov, příspěvková organizace a rozhoduje o něm Krajský úřad Olomouckého kraje.

            Zveřejněno od 22. 4. 2024 do 31. 5. 2024.

            Zveřejněním seznamu se považují rozhodnutí, kterými se vyhovuje žádostem o přijetí k základnímu vzdělávání, za oznámená.

            Písemné rozhodnutí o přijetí si prosím vyzvedněte v kanceláři školy od středy 24.4.2024.

             

            Mgr. Lukáš Rejzek

            ředitel školy

        • Den Země
          • Den Země

          • V pátek 19. dubna si naše škola připomněla svátek naší planety, který se slaví ve světě 22. dubna již mnoho let. Každý ročník absolvoval jiný celodenní program zaměřený na poznávání přírody, nebo její úklid.

            Šestáci  se vydali pěšky do obory v Bohuslávkách. Žáci vybavení lupami, dalekohledy a zkumavkami pozorovali různé druhy hmyzu,  žížaly, či velké srnky. Zjistili, jaké rostliny mohou najít na mezích a v lese, které jsou jedlé a které jedovaté. Svoje znalosti uplatnili také  v soutěži.

            Sedmáci vyrazili k propasti Macocha a na prohlídku Zbrašovských aragonitových jeskyní. Nejprve se prošli od nádraží v Hranicích k  Hranické propasti, nejhlubší zatopené propasti na světě. Po cestě mohli obdivovat byliny jarního aspektu. Následně žáky čekala v Teplicích nad Bečvou prohlídka jeskyní, ve kterých se dozvěděli spoustu zajímavostí, navíc zážitek z absolutní tmy byl nezapomenutelný.

            Osmáci se v tento den vydali do Pevnosti poznání v Olomouci. Hlavním cílem celé exkurze byla návštěva expozic v Pevnosti poznání v Olomouci, která se snaží popularizovat vědecké obory. Žáci si tak mohli projít celkem čtyři tematické části - Do historie!, Živá voda, Rozum v hrsti a Světlo a tma. Ve všech částech prohlídky si mohli na vlastní kůži vyzkoušet všemožné experimenty a pochopit tak například, jak si fyzikou za pomocí kladkostrojů výrazně ulehčit práci, jak fungovalo obléhání ve středověku a raném novověku, nebo jak zásadní je pro celou Zemi tak "obyčejná" látka, jako je voda. Průběžně si také mohli trápit mozkové závity na různých, tematicky zaměřených, hlavolamech.

            Žáci 9. ročníku se připojili k akci Ukliďme Česko! Uklidili oblast kolem Bečvy, skateparku a cyklostezky do Týna od odpadků. Našli jich opravdu velké množství, odhadem asi 150 kg, což stačilo na naplnění 5 pytlů o objemu 120 litrů. Nechyběly skleněné láhve, PET láhve, plechovky, staré oblečení či nedopalky. Děkujeme všem zúčastněným žákům, že se podíleli na úklidu našeho okolí. I když bylo počasí opravdu aprílové,  exkurze se vydařily a  žáci se vrátili domů bohatší o spoustu nových informací a zážitků.

        • Kniha se nosí
          • Kniha se nosí

          • V březnu se celý druhý stupeň v hodinách českého jazyka věnoval tvorbě v rámci soutěže Kniha se nosí. A proč zrovna v březnu? Měsíc březen je totiž měsícem knihy a čtenářů. Žáci měli za úkol výtvarně ztvárnit knihu vlastního výběru. Navíc však do výsledného obrazu museli zakomponovat text ze strany 24 z třetího řádku.

            S úkolem si žáci poradili zdatně. Vybrat ty nejpovedenější bylo pro porotu opravdu náročné. V šestém ročníku vynikaly práce Sáry Bouchalové z 6. A a Emmy Kozáčkové z 6. B. Za sedmý ročník se práce nejvíce povedla Kristýně Procházkové ze 7. B a v osmém ročníku excelovala s prací z knihy Hodná holka, mrtvá holka Sára Crhonková ze třídy 8. B. Nejstarší devátý ročník vyhrála se svým výtvarným zpracováním knihy Dvůr trnů a růží Elena Kadlečíková z 9. A. Všem žákům moc děkujeme za účast a nejlepší práce si budete moct prohlédnout v prvním patře na druhém stupni.

        • Vybíjená
          • Vybíjená

          • Dne 15.4.2024 se žáci 4. a 5. tříd utkali s dalšími sedmi soupeři v turnaji ve vybíjené. Po vzájemných bojích  jsme se dostali do  semifinále,  ve kterém jsme  bohužel těsně  prohráli  a  umístili jsme se na 4. místě. Chlapcům děkujeme za bojovnost  a obětavost a těšíme se na další turnaj v příštím roce.

        •  Výsledky zápisu do prvních tříd
          • Výsledky zápisu do prvních tříd

          • Zápis do prvních tříd naší školy proběhl v tomto týdnu a s potěšením oznamujeme, že se k nám přihlásilo celkem 49 dětí. Z toho 6 dětí má podanou žádost o odklad povinné školní docházky. Vzhledem k těmto počtům otevřeme v příštím školním roce dvě první třídy.

            Děkujeme všem rodičům za projevenou důvěru a těšíme se na spolupráci s Vámi i Vašimi dětmi.

        • Vítání jara
          • Vítání jara

          • Děti ze souboru ZÁHORÁČEK při ZŠ Lipník nad Bečvou, Osecká 315 svým jarním pořadem potěšily malé i velké diváky.  Půlhodinovým pořadem nazvaným  „ VÍTÁNÍ JARA“  přiblížily divákům lidové zvyky našich prarodičů z Lipenského Záhoří.

            V její první části vynesla děvčátka paní Zimu nazvanou v našem regionu MORANA. Morana, nebo-li smrtka se vynáší na Smrtnou neděli a je to lidová tradice spojená s příchodem jara. Aby se do města vrátilo jaro, musela se Morana průvodem vynést za město, zapálit a vhodit do vody. 

            Druhá část byla věnovaná Velikonocům.  Děvčátka zajímavým způsobem seznámila diváky se zvyky celého Pašijového týdne. Diváci měli možnost shlédnout pořad vážící se k jednotlivým dnům celého týdne od Květné neděle, až po Velikonoční pondělí.

            Celý pořad začal pro veřejnost na Smrtnou neděli v Meditační zahradě, pokračoval úterním vystoupením pro žáky ZŠ a MŠ v Kulturním domě ECHO, pokračoval vystoupením pro seniory v Olšovci a skončil pátečním vystoupením na Staroměstském náměstí v Praze.

            Všechny pořady se podařily a děti získaly obdiv všech přihlížejících diváků.

        • Mc Donald´s CUP (4.-5. třída)
          • Mc Donald´s CUP (4.-5. třída)

          • Žáci 4. a 5. tříd naší školy se 10. 4. 2024 zúčastnili fotbalové soutěže McDonald´s CUP pro první stupeň v Hranicích.

            Hrálo se systémem každý s každým. Celem přijelo 7 škol, takže kluci hráli 6 zápasů, každý 20 minut.

            Družstvo fotbalistů   ve složení:  Sedláček, Zaoral, Limos, Vávra, Klus, Papež, Hradil, Simon, Ferenc, Rosík tři zápasy prohráli a tři vyhráli, takže se umístili na bramborovém 4. místě.

            Nejlepšími střelci se stali Vávra, Klus, Hradil

            Klukům děkujeme za obětavé výkony a opět se  těšíme  v příštím roce na další turnaj.

          • Krajské kolo geologické olympiády

          • V letošním roce jsme se poprvé zúčastnili geologické olympiády, kterou organizuje Masarykova univerzita Brno.  Jana Horáková  z 9.B   se dokázala probojovat ze školního a okresního kola, která probíhala online, až do kola krajského. Krajské kolo se konalo 8.dubna 2024 ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Nejprve žáci vyplňovali test, v němž za každou špatnou odpověď  jim byl stržen 1 bod, za správnou naopak 2 body získali. Poté následovalo časově velmi náročné poznávání nerostů, hornin a zkamenělin. Výhodu zde měli žáci, kteří se účastnili geologické olympiády již v minulých letech.  Přestože se Janě Horákové nepodařilo postoupit do národního kola, odnesla si z krajského kola cenné zkušenosti a pěkné zážitky.

            Děkujeme za reprezentaci naší školy.

        • McDonald´s CUP
          • McDonald´s CUP

          • Naše škola se zúčastnila fotbalové soutěže McDonald´s CUP pro první stupeň.

            V okrskovém kole 8.4.2024 v  Hranicích jsme  soutěžili v kategorii 1.-3. třída.

            Družstvo fotbalistů   ve složení:  Sklář, Oleš, Haluška, Simon, Gajdošík, Ďurčík,  Šalplachta, Matějíček, Limos a Polidorová se  po pěti zápasech  umístilo na pěkném 3. místě.

            Nejlepším střelcem se stal Dominik Sklář.

            Klukům děkujeme za obětavé výkony a opět se  těšíme  v příštím roce na další turnaj

        • Týden plný divadla
          • Týden plný divadla

          • Hned po návratu z velikonočních prázdnin čekal na žáky druhého stupně program plný kultury.

            Ve středu 3. dubna se šesťáci a sedmáci vydali do Městského divadla v Prostějově na představení Staré řecké báje a pověsti. Divadelní zpracování příběhů dávné mytologie představila nezávislá divadelní scéna SemTamFór, která mladé diváky zavedla do krajů antických bohů a bájných hrdinů.

            V pátek 5. dubna se zase deváté ročníky zajely podívat do Beskydského divadla v Novém Jičíně na inscenaci Bílé nemoci. Stále aktuální téma z dílny Karla Čapka a herecké výkony Divadla Různých Jmen Praha zanechaly v divácích neopakovatelný zážitek.

        • Olympijský víceboj
          • Olympijský víceboj

          • V pátek 5.4. se naši žáci druhého stupně zúčastnili olympijského víceboje.
            Oblastní souboj se konal v Hranicích a zahrnoval čtyři disciplíny: medicinbal, švihadlo, trojskok a sedy-lehy. Naši žáci soutěžili za smíšené družstvo a dále za jednotlivce. Bohužel se nám nepodařilo vybojovat medaile a do dalšího kola jsme tedy nepostoupili, ale i přesto jsme si víceboj neskutečně užili a příští rok se chystáme znovu.
            Žákům děkujeme za jejich výkony a odhodlání.

        • Den otevřených dveří
          • Den otevřených dveří

          • Čtvrteční den 21. března se otevřely dveře naší školy nejen pro žáky, učitele a pracovníky školy, ale i pro širokou veřejnost. Byla to skvělá příležitost ukázat třeba rodičům stávajících i budoucích žáků, co naše škola nabízí a jak probíhá její chod. Program byl bohatý - od přírodovědných pokusů, přes sportovní soutěže, až po umělecký zážitek. 

            V učebně přírodních věd odborníci, naši pedagogové, předváděli pokusy a experimenty, které přiblížily svět vědy a přírody návštěvníkům všech věkových kategorií. Kdo by nechtěl na vlastní oči vidět chemické reakce a fyzikální zákony?

            Umělecké duše zajisté potěšila ukázka tisku v naší 3D tiskárně a o patro výš zase tisky klasického linorytu. V obou případech si odvážlivci mohli odnést vlastnoručně vyrobenou drobnost na památku. Ve druhém patře také nechyběly aktivity hudební složky. V hudebně byla připravena nabídka hudebních nástrojů a kdo měl zájem, mohl si zahrát. Samozřejmě nechyběl zpěv a hudební doprovod našich talentovaných žáků a pedagogů.

            Pro nejmenší návštěvníky a hlavně budoucí žáčky si na prvním stupni připravili "školu nanečisto" a ve školní družině na ně zase čekala velikonoční stezka se spoustou aktivit a odměn. Také absolventi si mohli prohlédnout změny uvnitř samotné budovy nebo si připomenout svá školní léta na archivních fotografiích nachystaných v aule školy.

            Dalším bodem zájmu byla zajisté jazyková učebna, kde se předváděly moderní přístupy ve výuce cizích jazyků s využitím interaktivních a moderních technologií. V neposlední řadě nechyběla ani zábava ve školní tělocvičně, ve které probíhal celodenní turnaj ve stolním tenise. Výborná atmosféra jen potvrdila, že sport je důležitou součástí naší školy.

            Celkově byl Den otevřených dveří skvělou příležitostí seznámit se s prostředím a vzdělávacím programem školy, setkat se s bývalými spolužáky či pedagogy a užít si široké spektrum aktivit, které naše škola nabízí. Děkujeme žákům, rodičům, pedagogům a vlastně všem, kteří si tento den s námi užili. Těšíme se zase příště!

        • Barevná pastelka
          • Barevná pastelka

          • V pondělí 19. 3. se žáci opět sešli v ZŠ a MŠ Lipník nad Bečvou, Hranická 511 na výtvarné soutěži Barevná pastelka. Letošním tématem byl Bedřich Smetana, jelikož právě tento rok si připomínáme dvou sté výročí jeho narození. Pro mladší kategorie (1. – 5. ročník) bylo zvoleno podtéma Malovaná hudba a pro starší žáky (6. – 9. ročník) Putování s Bedřichem Smetanou. Témata to byla obtížná, ale žáci si s nimi poradili bravurně a vytvořili opravdu povedená výtvarná díla.

            K vyhlášení výsledků a slavnostní vernisáži došlo v úterý 26. 3. Největší úspěch v podobě 1. místa si ve 4. kategorii (8. – 9. ročník) vymalovala Elena Kadlečíková ze třídy 9. A. Karolína Šimková ze třídy 5. B ve 2. kategorii (3. – 5. ročník) a Terezie Vřeská ze třídy 6. B ve 3. kategorii (6. – 7. ročník) svými díly získaly cenu poroty. Vítězům gratulujeme a děkujeme všem žákům za účast. Zároveň děkujeme ZŠ a MŠ Lipník nad Bečvou, Hranická 511 za organizaci a městu Lipník nad Bečvou za finanční spoluúčast. Výstava všech prací je ke zhlédnutí v aule ZŠ a MŠ Lipník nad Bečvou, Hranická 511 do konce dubna 2024.

          • Závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů

          • V pondělí 25. března 2024 se ve Společenském domě Prostějov konala závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů. Do projektu se od října 2023 zapojil také tým naší školy ve složení Karolína Kulhánková, Terezie Grammerová, Adéla Pikonská, Jana Horáková, Alena Kamená, Martin Karbas a Lukáš Mořkovský.

            Do Prostějova se sjelo 13 týmů z Olomoucka a Prostějovska a každý přivezl prezentaci příběhu zvoleného pamětníka ze svého okolí. Náš tým předvedl zpracování životních osudů paní Jarmily Musilové.

            V  první řadě sálu měli svá čestná místa ti nejdůležitější – pamětníci. Nás přišla podpořit dcera paní Musilové, paní Táňa Musilová. Svá místa zde měli i zástupci měst, škol a spolužáci. Držet palce přijeli pan ředitel s paní zástupkyní, paní učitelka Schwanzerová a spolužáci z 9. B. Odpolednem provázel moderátor ČT Brno Šimon Švub a hudebně program obohatili žáci ZUŠ Prostějov.

            V sále zasedla také tříčlenná porota, která hodnotila samotné prezentace, vystoupení týmů i již vložené materiály na webových stránkách.

            Náš tým přišel na řadu jako desátý. Všichni jeho členové komentovali postupně svoji vytvořenou prezentaci  -  životní příběh paní Jarmily Musilové. V prezentaci se objevuje paní Musilová jako  Jaruška, která zažívá druhou světovou válku, komunismus, Pražské jaro i současnou demokracii. Samotné prostějovské prezentace se bohužel nedožila. Ale určitě by nás za ni pochválila. Vždyť jsme  na konci přehlídky obsadili třetí místo! A to je na první pokus velký úspěch. 

            Mgr. Libuše Procházková

        • Soutěž Naší přírodou
          • Soutěž Naší přírodou

          • V úterý 26. března jsme se zúčastnili finále soutěže Naší přírodou, a to na přírodovědné stanici BIOS v Přerově. Jan Polák, žák sedmé třídy, soutěžil v tématu Společenstva polí, luk a pastvin. Přestože mu hodnocené umístění uniklo jen o jednu botanickou otázku, mohl si ověřit úroveň svých dosavadních znalostí a obohatit se o nějaké nové. Zpestřením školní akce byla návštěva ORNIS - ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově. Stanice je nejvýznamnějším vědeckým pracovištěm tohoto typu ve střední Evropě. Veřejnosti je přístupná rozsáhlá sbírka vycpanin ptáků, vzdělávací interaktivní sál a malé kino, kde se promítají ptačí dokumenty. Venkovní část tvoří přírodní ptačí zahrada, expozice různých typů budek pro ptáky a voliéry záchranné stanice, kde se léčí třeba zraněné poštolky, káňata, puštíci, výři nebo čáp bílý.

        • Matematický klokan 2024
          • Matematický klokan 2024

          • Letošní tradiční Matematický klokan doskákal do cíle v pátek 22. března. Ráno se soutěžící sešli v učebně, aby zde potrápili své mozkové buňky a protáhli závity logického myšlení.  Za 60 minut museli vyřešit 24 nesnadných úkolů. V tomto klání se nejlépe umístili:

             

            Kategorie Klokánek ( 4. a 5. třída)

            1. Vilém Sedláček                    5.A         114 bodů

            2.  Jolana Jurečková                5.A          99 bodů

            3.  Richard Rosík                      5.B           93 bodů

             

            Kategorie Benjamín (6. a 7. třída):

            1. David Völkl                         7.A         55 bodů

            2. Zachariáš Janiš                  6.A         48 bodů

            3. Robin Raška                       7.A         45 bodů

             

            Kategorie Kadet (8. a 9. třída):

            1. Přemysl Terich                  9.A         75 bodů

            2. Patricie Žeravíková           9.A         67 bodů

            3. Dominik Boháčik                9.A         66 bodů

            Všem blahopřejeme.

        • Ponožková výzva
          • Ponožková výzva

          • Už několikátým rokem se připojujeme k tzv. ponožkové výzvě, při které se nosí každá ponožka jiná. Výzva se koná vždy 21. března, jelikož tento den je Světovým dnem Downova syndromu. A právě rozdílné ponožky nám mají připomínat, že jsme každý jiný. Děkujeme všem účastníkům akce a příští rok opět „Na každou nožku jinou ponožku“.